Макао отбелязва без заря годишнината от завръщането си в Китай

Макао отбелязва без заря годишнината от завръщането си в Китай


На Площада на лотоса, наричан още Площад на златния лотос, се намира голямата скулптура на разцъфнал лотос. Той символизира вечното благоденствие на Макао.

Макао отбелязва днес 21 години от завръщането на бившата португалска колония в пределите на Китай. Това обаче става без традиционната заря и на фона на пандемията от новия коронавирус, съобщава ТАСС.

Тържествата започнаха с издигане на националния флаг и изпълнение на химна. На церемонията на площад „Златен лотос“ са присъствали около 500 души.

На 20 декември 1999 г. след 442-годишно колониално управление полуостровът се връща при родината майка, както казват местните.

Макао е колонизиран от португалците през 1557 г. и е първата европейска колония в Далечния изток. През 1640 г. Макао получава официален статут – Citadela do Nome De Deus De Macau, в превод „Град с божието име Макао“.

При връщането на бившата португалска колония към Китай, става особен административен район (специален административен район Аомън) с гарантирана икономическа свобода и управляван по формулата „една държава, две системи“.

Подобен статут има и бившата британска колония Хонконг (специален административен район Сянган, върнат на Китай на 1 юли 1997 г.).

Макао е с население от 670 хиляди души и се намира на 60 километра западно от Хонконг. 

Основните приходи на Макао идват от туризма и хазарта, поради което често градът е наричан „Монте Карло на Изтока“. Макао е единственото място в Китай, където хазартът е легализиран. Този сектор се развива бурно и оборотът е няколко пъти по-голям, отколкото в Лас Вегас. Територията процъфтява със стопански важни отрасли като производството на текстил, електроника, играчки и фойерверки.

Данъците, плащани от казината, осигуряват около 80% от постъпленията в бюджета на Макао. Но пандемията нанесе силен удар по местната икономика. През периода април-септември доходите на казината в Макао намаляха с над 90 на сто. От октомври секторът показва някои признаци на съживяване, на фона на известното смекчаване на правилата за влизане от съседната китайска провинция Гуандун.

 

Макао 

(на португалски: Macau) е град в южната част на Китай. От 1999 г. Макао е един от двата района със специален статут в рамките на КНР, другият е Хонконг. Намира се на едноимения полуостров и два острова – Тайпа и Колоан, свързани с мостове, дълги между 2.5 и 4.5 километра. Тук човек може да види китайски храмове, католически църкви и исторически реликви, разположени насред модерно обкръжение – нещо, което свидетелства за преплитането между Изтока и Запада. Районът Макао е разположен в западната част на делтата на Перлената река, на север граничи с провинция Гуандун (позната още и с европейското си название Кантон), а на изток и юг има изглед към Южнокитайско море.

На Площада на лотоса, наричан още Площад на златния лотос, се намира голямата скулптура на разцъфнал лотос. Тя е изработена от позлатен бронз, тежи 6.5 тона, висока е 6 метра, а в диаметър достига до 3.6 метра. Основната част се състои от стъбло, венчелистчета и плодник и има общо 16 части. Разцъфналият лотос символизира вечното благоденствие на Макао. В основата на цветето има три нива от червен гранит, които са във формата на лотосови листа. Те символизират полуостров Макао и островите Тайпа и Колоан.

Още по темата