Съболезнователни адреси от трима кмета и цветя от целия свят изпратиха карловския художник Петър Николов

Съболезнователни адреси от трима кмета и цветя от целия свят изпратиха карловския художник Петър Николов

В топлия и слънчен следобед днес отец Стоян от църквата „Света Богородица“ започна в гробищния парк в Карлово последното сбогуване с карловския художник Петър Николов.
Кметът на село Климет Мано Манов разказа за родения в Климент и прекарал по-голямата част от живота си в Карлово известен живописец, чиито многобройни картини с уникален стил днес са в частни колекции в различни кътчета по света.
Манов прочете и съболезнователен адрес от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Дългогодишният приятел на починалия и бивш кмет а Карловска община инж. Христо Войняговски сподели общи преживявания и възхищението си от таланта и благородната му личност.
Картини на Петър Николов и получената през 2018 г. статуетка от наградата на гр. Карлово напомняха за уникалния му живописен стил и общественото признание за прославяне на Карлово по целия свят. Последното сбогуване беше съобразено с наложените ограничения.
Между присъстващите бяха дъщеря му проф. д-р Лолита Николова с брат си Даниел Хитков, както и Антоанета Тенева (клуб Родолюбие) и нейния съпруг. Венци и букети цветя изразиха почит към твореца на близки, приятели и почитатели на изкуството му – община Карлово, Димитър Рашков (Директор на ФХГ Карлово), Константин Мишев (Ню Йорк, САЩ), племенници Николови (София и Канада), Марта Хубер (Швейцария), семейство Клепмън (Германия), Нина Канарова и Дечко Тодоров, Карловойс, Имоти Ваня, Станислава Евтимова (Карлово), Мариана Павлова и българската общност в Солт Лейк Сити, почитатели от Северна Европа, Великобритания, Гърция и др.
Поздравителен адрес на кмета на Карловска община:
До семейсатвото и близкитена Петър Николов
Съболезнователен адрес
Уважаеми опечалени,Приемете моите най-искрени съболезноания по повод кончината на големия художник Петър Николов.Губим един талантлив и скромен творец, любим на няколко поколения карловци, както и множество почитатели колекционери от Европа, Америка, Азия и Австралия. Основна тема в неговите картини са Карлово и карловските дворове, показани на множество самостоятелни изложби у нас и чужбина.Скърбя заедно с вас за загубата на Петър Николов, който ще остане в спомените на културната общност със специфичния си творчеси почерк и страстта към изкуството, предопределили неговия път на художник, отстояващ´идеите и ценностите, в които вярва!Поклон пред светлата му памет!Д-р Емил КабаивановКмет на община Карлово

Още по темата