Пловдивската полиция бори с разговори и дискусии дрогата сред учениците

Пловдивската полиция бори с разговори и дискусии дрогата сред учениците

„Най- великата дрога е самият живот- да го живееш истински и да му се наслаждаваш“
Служители на пловдивската полиция проведоха дискусия за избора на младите хора, свързан с злоупотребата с психоактивни вещества. Инспектор детска педагогическа стая и криминалист предизвикаха осмокласници от „Професионалната гимназия по битова техника“ в Пловдив да се замислят над основните житейски правила, въведени в обществото, пристъпването на които води до наказателна отговорност.
В часа на класа под формата на различни игри, младежите бяха провокирани сами да стигнат до извода, че правилата са въведени, за да се спазват, а нарушаването има последствия както за извършителите, така и за хората около тях. Тийнеджърите споделиха, че в тази възраст се опитват да бъдат различни и за да бъдат харесвани, да се почувстват значими сред връстниците си трудно осъзнават, че с подобен избор могат да попаднат в бездната на зависимостите. Страха, недоверието, чувството, че няма да бъдат разбрани, както и липсата на събеседник по темата са сред факторите, които превръщат такъв опит в постоянен избор. След дискусията учениците бяха категорични, че вниманието, обичта, грижата или лекарството се превръщат в отрова, щом дозата им бъде превишена.
Фокусът на кампанията „Избери живота“ на пловдивската полиция са ученици от 14 до 19 години- възраст, в която децата са склонни да експериментират, без да осъзнават последствията от избора си. Инициативата цели универсална превенция чрез разговори с деца, учители и родители по темата.

Още по темата