2700 българи вече са ваксиниранирани срещу COVID-19

2700 българи вече са ваксиниранирани срещу COVID-19


2700 българи вече са ваксинирани срещу  COVID-19 с препарата на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската „Бионтех“ (BioNTech). Това съобщи пред БНТ шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му следващата партида ваксини пристига най-вероятно в началото на идната седмица, а по данни на производителя, на всеки седем дни поетапно ще получаваме регулярни количества от ваксината. 

Кирилов каза, че от близо 3 хил. вече ваксинирани български граждани има данни само за една нежелана реакция след поставянето на ваксината – зачервяване на мястото на убождането. „Със сигурност мога да кажа, че са предвидени ваксини за цялото население, всеки, който желае, ще получи тази възможност“, увери членът на ваксинационния щаб. Той подчерта, че държавата не предвижда да въвежда привилегии за хората, които се сдобият със заветното картонче „ваксиниран“.

„От страна на държавата такова ограничение няма, не се предвижда досега, но е заложено в информационната система да може след поставяне на втората доза да бъде издаван документ, че е поставена ваксина“, обясни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата. На картончето ще бъдат отбелязани двете дати на първата и втората ваксинация.

У нас бяха доставени 9250 ваксини, като на човек се поставят по две дози за пълна имунизация. През януари се очакват допълнителни пратки – 62 500 дози. Днес, на третия ден от началото на имунизацията срещу COVID-19, около 2000 медици на първа линия вече са получили първата доза на ваксината, съобщи БНТ. Страната бе разделена на 6 ваксинационни области и снощи и последните флакони от първата доставка бяха разпределени.

Още по темата