5G мрежата настъпва в Пловдив. Опасна ли е

5G мрежата настъпва в Пловдив. Опасна ли е

Тревогите са свързани с високото електромагнитно излъчване и възможността да бъдем следени на всяка крачка
Проблемът е, че технологията се въвежда на тъмно, без никаква информация за хората, твърдят първите съквартиранти на антените
​Активистка в „Тракия“ всеки ден рови около блока за умрели птици и гризачи
Качествено покритие до момента – само до Централна поща
Най-новата технология за безжично предаване на данни вече е в Пловдив. 5G мрежата настъпва в града, а с нея и страховете, и внушенията. Според противниците на порената иновация в интернет и мобилните връзки, тя ще ни подложи на огромно електромагнитно облъчване, защото изисква монтирането на огромен брой антени на малки разстояния една от друга. Естествено, инсталациите излъчват топлина, което води до внушения, че това може да е още един удар върху климата, особено в големите градове. Освен това мрежата ще ни направи много по-лесни за проследяване и шпионаж.
Експертите бързо разсеяха съмненията за предстоящите опасности. Не може да се твърди, че 5G технологията е опасна за здравето на хората и климата най-малко защото не са правени сериозни и мащабни проучвания как въздейства, твърди професор Мишел Израел, един от най-авторитетните биофизици в България. Той е създател и шеф на Лабораторията по измервания на физическите фактори на работната и околната среда в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Проф. Израел уточнява, че в България все още не действа реална 5G технология.
Телекоми обявиха, че са я въвели, но работят на честота до 3.6 гигахерца. За да работят ефективно, 5G технологията трябва да действа на високи честоти от 26 гигахерца. Всъщност тя е доста по-модерна от сегашните технологии, не създава непрекъснато излъчващо топлинно поле, а го насочва само към определените продукти, които го ползват, като смартфони и други устройства. На практика 5G мрежата щади природата в сравнение с предшествениците си.
Проблемът е, че хората не са информирани. Никой от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията не си направи труда да организира кампания, която да успокои гражданите. Разрешението за въвеждането на мрежата също дойде на тъмно в началото на лятото, което още повече нагнети напрежение сред гражданите.
В резултат на това появата на първите антени за 5G мрежата в Пловдив доведе до отпор и локални протести.
Още миналото лято жители на квартал „Южен“ сигнализираха с тревога, че върху блок на улица „Славееви гори“ вече 5G има антена. Впоследствие такива устройства бяха поставени в още няколко квартала, както и в централната градска част. Така хиляди пловдивчани вече съжителстват с антените. И засега не намират никаква промяна в околната среда.
Васил Марков е студент. На метри от жилището му в ЖР „Тракия“ е монтирано устройство от 5G мрежата. „Сложиха я преди 6 месеца. До момента нито аз, нито съседите ми имаме някакви оплаквания. Няма как обаче да знаем как ще е занапред. Дори не сме сигурни, че антената изобщо е включена, но предполагам няма и да разберем“, казва Васил. По думите му, притеснения са имали основно възрастните му съседи. „В първите дни новата антена беше тема номер едно в квартала. Една съседка дори проверяваше всеки ден дали няма умрели птици или мишки край блока и във входовете“, продължава младият мъж. Той също признава, че проблемът е в липсата на информация и ще се задълбочи, когато започне масовото монтиране на антените.
Този процес в Пловдив тепърва предстои. Проверката на „Марица“ показаха, че засега обхватът на новата мрежа в града все още е изключително слаб. Губи се, щом потребителят започне да се движи, и напълно липсва в някои уж покрити зони в центъра като Капана и Главната. Там
5G мрежата трудно сработва заради множеството сгради и препятствия, които сигналът среща. В проведените от екипа ни тестове най-стабилна беше връзката в близост до Централна поща, където има монтирани няколко антени и свободни от сгради пространства.
Така, пак заради липсата на качествена разяснителна кампания, към притесненията за влиянието на антените върху здравето ни и природата се натрупват и тези за качеството на услугата, за която ще броим сериозни суми съвсем скоро./Вестник Марица

Още по темата