Ваксините в бусове за кренвирши намериха място и в „Ню Йорк Таймс“

Ваксините в бусове за кренвирши намериха място и в „Ню Йорк Таймс“


Сагата с първата доставка на ваксините срещу COVID-19 у нас и ролята на бусовете за кренвирши в целия процес намериха място и в изданието „Ню Йорк Таймс“.

През уикенда България получи първата си пратка от 9750 дози ваксина срещу коронавируса. Преди началото на имунизацията в неделя, българските власти решиха да разпространят ваксините из страната с бусове за кренвирши. Ескортирани от полицията, хладилните бусове първоначално доставиха дозите в няколко града. Ваксината Pfizer-BioNTech трябва да се съхранява при екстремно ниска температура от минус 70 градуса по Целзий, за да бъде ефективна. Тя може да се съхранява при температури от 2 градуса до 8 градуса по Целзий в рамките на 5 дни, пояснява изданието.

Новините за необичайния избор на транспорт предизвикаха вълна от подигравки в социалните мрежи. Кренвиршите с логото на Pfizer, вицовете и шегите по темата заляха Фейсбук и Туитър. В материала се обяснява и шегата за известната стара реклама със слоган „Докараха кренвиршите“, превърнал се в „Докараха ваксините“, като са използвани и линкове към колажи във Фейсбук.

Посочва се обаче, че кампанията по ваксинирането започва в момент, в който България е една от страните с най-висока смъртност в Европейския съюз. В страната умират повече от 25 на 100 000 души на двуседмична база, а здравната система изпитва трудности да поеме потока от пациенти в болниците.

Докато едни се забавляваха с колажите, други изразиха притесненията си. Според някои това е сигнал, че държавата не е добре подготвена да получи и съхрани първите ваксини. “Няма значение дали камионите са брандирани с кренвирши или стекове Блек Ангъс. Това, което има значение, е дали правителството стриктно спазва правилата за дистрибуцията и съответно съхранението на ваксината”, смята адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Според Шаркова това може да направи България правно уязвима, тъй като производителят не носи отговорност, ако протоколите за транспорт и доставка не се спазват.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери българите, че бусовете са отговорили на всички изисквания за съхранението на ваксината и определи като “неуместни” майтапите за кренвиршите. Той обеща, че първата партида е била изключение и следващите доставки на ваксината ще бъдат разпределени чрез транспорт, осигурен от производителя, пише още „Ню Йорк Таймс“.

Цитирани са и оправданията на Ангелов, че България не е единствената, която е използвала частни логистични компании за транспорта на ваксините.

Материалът обаче завършва с притесненията, изказани от Шаркова, че случаят с първата доставка може допълнително да увеличи скептицизма към ваксините сред някои българи. „Има много хора извън антиваксърските движения, които обаче се колебаят да се ваксинират. Вместо да се използва този момент, за да се разсеят страховете на българите, държавата се превърна в обект на подигравки“, казва още тя.

 

Още по темата