Промяната се превръща в подмяна

Промяната се превръща в подмяна


Ние не подкрепяме цялостния подход на Слави Трифонов и го заявихме ясно още в предизборната кампания. В момента промяната се превръща в подмяна. Задкулисието и кукловодите се опитват да подменят лицата в политиката. Какво се случва в момента? Преди имахме един лидер, който неглижираше парламента и вземаше еднолично решения. Вчера видяхме почти същата работа. Новият лидер представи кандидата си за премиер по телевизията. Кандидат за премиер не се представя така. Този разговор трябва да се случи в парламента, а не в ефира на частна телевизия. 

Това каза пред БТВ зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин по повод последните горещи политически събития у нас и решението на Слави Трифонов да представи проектокабинет на „Има такъв народ“. 

„В приоритетите на ИТН не видяхме нищо сериозно. Напротив. Говори се за приватизация на ББР и концесиониране на магистралите. Защо не бяха питани избирателите на Слави Трифонов преди изборите дали искат точно това? За нас и редица лица от предложения кабинет имат противоречиво минало. Кандидатът за премиер Николай Василев е либерал, който е готов да приватизира и последните активи на държавата. Ние сме твърдо против това. По негово време се случи приватизацията на БТК и редица други важни държавни активи. Ние сме твърдо против това“, категоричен бе той. 

„Най-лошото е, че липсва диалог. С вчерашната си изява Слави Трифонов не поема отговорност. Програмата на ИТН за табелетите и космоса е несериозна. БСП не може да стане съучастник на такъв тип политика и управление. Ние няма да подкрепим този проектокабинет, с тази програма и с тези хора. Явно от ИТН не могат да водят нормален политически диалог. Заявките от вчера затвърждават това мнение. Тук не говорим за пазарлъци и задкулисие, а за нормален политически диалог. Не искам да намесвам други институции, но за мен ще е важно да чуя и мнението на президента, когато се сформира новия парламент“, каза Вигенин. 

„В момента проектокабинетът на ИТН може да получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Аз не виждам проблем лидерите на ГЕРБ и ИТН да седнат и да се разберат, нищо, че това ще доведе до много излъгани хора. Ако президентът реши да връчи третия мандат на нас, ние ще проведем честни и отворени разговори за формиране на правителство. Ние не искаме да хвърляме страната в политически хаос. Ние ще останем честни пред нашите избиратели и ако това изисква да отидем на нови избори, ще го направим, дори и да получим още по-ниски резултати, защото най-важното е да бъдем честни и последователни пред избирателите си. За мен БСП се събуди и няма как повече да получим лоши резултати. Естествено, че не сме въодушевени от последните резултати, но искам да уверя нашите избиратели, че няма да ги подведем и един ден ще бъдем с водеща роля при формирането на политиката на България“, завърши Вигенин.  

Още по темата