Зимните гуми не са по-скъпи от летните

Зимните гуми не са по-скъпи от летните


Разликата в цената е минимална, но пробегът и животът на зимната гума е по-дълъг


 

Клубът на държавите, в които зимните гуми са задължителни, е доста голям – Австрия, Германия, Италия, Швеция, страните от Прибалтика, и дори съседна Румъния. У нас единственото изискване е дълбочината на грайфера да е минимум 2 мм. Тази условност дава на много шофьори увереността, че могат да изкарат зимата и с летни гуми с по-дебел грайфер. Основанието – така ще спестят пари, без да нарушават буквата на закона.

Фактите обаче показват малко по-различна картина: от една страна, разликата в цената на летни и зимни гуми от един клас е минимална (10% – 15%), а от друга – при ниски температури летните гуми се износват много по-бързо от зимните, съответно – са много по-несигурни на пътя и значително се повишава рискът от пътни произшествия.

Тестовете показват, че автомобил, снабден със зимни гуми, движещ се с начална скорост от 80 км/ч по снежна повърхност, спира след около 70 метра. При същата начална скорост, същият автомобил, но снабден с летни гуми, има нужда от повече от 110 метра, за да може да спре (източник: pitstopbg.com). Разликата от 40 метра е показателна.

Подобни тестове, направени при температури под 0° на мокра настилка, показват същите предимства за автомобила, снабден със зимни гуми.

Това довежда до простата сметка, че смяната на гумите в подходящото годишно време увеличава пробега и живота на гумата, независимо дали е лятна или зимна.

 


 

Специалистите препоръчват използване на зимни гуми при температури под 7°C, независимо дали има сняг. За България оптималното време за поставянето им е в средата на октомври, а смяната им с летните – след 14 април.

Що се отнася до най-добрите оферти за зимни гуми – те могат да бъдат намерени в онлайн портала www.barzgumve.com на Delticom. Най-големият европейски дистрибутор на автомобилни гуми предлага на своите клиенти доставка на гумите до вкъщи или до най-близкия монтажен сервиз, който клиентът може да избере чрез сайта на компанията. Delticom разполага и с партньорска мрежа от над 100 магазина за максимално удобство на клиентите си. За всички, които ще купят зимните гуми през есента, www.barzgumve.com предлага специални отстъпки от 28 септември до 5октомври 2015. Побързайте и купете своите зимни гуми сега, преди изчерпване на количествата!


 




Още по темата