Има разлика между кабинет на БСП и кабинет с мандата на БСП

Има разлика между кабинет на БСП и кабинет с мандата на БСП


На 5-и май президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия проучвателен мандат. Според политическия анализатор Росен Карадимов това е нормалната политическа логика, тъй като президентът все пак е номинация на БСП, а освен това социалистическата партията е трета политическа сила в 45-ото Народно събрание.

Карадимов смята, че след изборите е наложена идеологемата за партии на статуквото и партии на протеста, която е направила невъзможното да се съставят реформаторско мнозинство и правителство.

„Четири години БСП беше основна опозиционна сила, тя дори напусна парламента много преди да започнат протестите. А и след 45-ото Народно събрание, колкото и кратко да е то, всички партии в него вече са партии на статуквото“, коментира той пред Радио Пловдив.

Росен Карадимов приема за напълно естествено в парламент като настоящия да има плаващи мнозинства, а не те да се делят на стари и нови мнозинства.

„Няма задкулисна идея за синхрон между трите партии ГЕРБ, БСП и ДПС при едно или друго гласуване. Защо днес не се коментира гласуването заедно на  ДПС и ДБ на Изборния кодекс“, попита риторично той и добави, че реформаторското мнозинство беше ясно отчетливо при избора на председател на Народното събрание.

Според него идеологемата на противопоставяне не позволи да се реализира потенциалът на мнозинство от 135 гласа, които можеха да извършат промените.

„Никога не е бил поставен въпросът за коалиционно правителство. Има различни степени на правителствена подкрепа, както и има възможност мнозинствата да се търсят по различни политики с цел смяна на модела“, обясни Карадимов.

Той смята, че с получаването на мандата БСП има полезен ход и той се изразява в отстояване на политиките, които партията е имала в миналия парламент, в предизборната кампания, както и сега. „БСП има ясна програма и краткосрочни мерки, които са жизнеспасяващи. Тя може да ги постави на масата на преговорите и да поиска подкрепа за тези мерки. Ако бъде отказано, то тогава трябва да върне мандата“, е мнението на анализатора.

По думите му първият политически въпрос е каква ще е формулата на този кабинет, а съобразно неговата формула ще се търсят и участниците в него. Освен това, смята той, има разлика между правителство на БСП и правителство с мандата на БСП.

Позицията на експерта е, че социалистите трябва да поканят на разговори всички партии с изключение на ГЕРБ. „Ако другите откажат, тогава отговорността ще бъде на този, който отказва да преговаря с БСП“, заключи той.

Неговата прогноза е, че все пак шансовете за съставяне на кабинет в това Народно събрание са минимални и 99% отиваме на нови избори.

„Преди разпускането на парламента правителството в оставка трябва да бъде задължено да внесе актуализация на бюджета, защото положението ще стане трагично“, каза още Росен Карадимов.

Още по темата