Направиха възможно общуването по време на сън

Направиха възможно общуването по време на сън

Американски е европейски учени създадоха система, чрез която могат да се задават въпроси и да се получават отговори във фазата на бързия сън от страна на спящи хора, съобщава сп. „Кърънт байолъджи“.
При това състояние участниците в експеримента преживяват осъзнати съновидения при провеждането на беседите.
„Успяхме да установим взаимодействие между хората във фазата на бързия сън с провеждащите експериментите. Те общуваха в реално време, като спящите отговаряха на техните въпроси, ползваха паметта си и даваха отговори. Досега никой не смяташе, че това е възможно“, заяви професорът от Югозападния университет в Еванстън проф. Кен Палър.
По неговите думи много хора често споменават , че по време на фазата на бързия сън стават свидетели на тъй-наречените осъзнати съновидения. В подобно състояние човек може да се намира в най-сюрреалистични ситуации, но при това добре да осъзнава, че спи и не преживява реално събитията, които вижда и слуша.
Проф. Палър и колегите му наблюдавали мозъчната активност на 36 доброволци, често изпадащи в споменатото състояние. Оказало се, че при осъзнатите съновидения спящите могат свободно да общуват. Опитите протичали паралелно с четири групи учени в САЩ и в европейски страни. Това изключвало възможността за получаването на неверни резултати.
Информацията достигала до спящите по различни способи, като аудиозаписи с въпроси или морзов текст с проблясвания на светлината. В будно състояние доброволците разказали, че са чули и видели въпросите и са се опитали да им отговорят както в света на сънищата, така и в реалността. Подобни резултати били постигнати и в четирите научни групи./Вестник Монитор

Още по темата