Колко килограма трябва да съм е въпрос, който всеки си е задавал

Колко килограма трябва да съм е въпрос, който всеки си е задавал

Колко трябва да тежа за моята височина и възраст? Много хора искат да знаят отговора на този въпрос. Няма едно идеално тегло за всички индивиди, но различни инструменти и калкулатори могат да предложат ръководство, което да даде нужната информация. Всеки е различен и различни фактори играят роля при определянето на идеалното тегло на всеки човек. Тези фактори могат да бъдат биологични, като възраст, височина и пол, но психологичните фактори също са изключително важни.

Човек може да определи своето идеално тегло като това, с което се чувства най-удобно. Поддържането на умерено тегло обаче може да намали риска от развитие на редица здравословни състояния, включително: затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, не всеки с наднормено тегло ще развие здравословни проблеми. Изследователите обаче смятат, че докато това допълнително тегло може да не се отрази на здравето в момента, трудностите при управлението на теглото могат да доведат до проблеми в бъдеще.

Колко килограма трябва да съм е въпрос, който милиони хора по света си задават

 

Инструменти, като калкулатор на ИТМ, съотношението талия-ханш и съотношението талия към височина дават полезни резултати, които могат да отговорят на този въпрос.

Калкулаторът на ИТМ определя дали вашето тегло е в здравословни граници спрямо ръста ви. Стойността, получена от изчисляването на ИТМ се използва за категоризиране дали дадено лице е с поднормено тегло, нормално тегло, наднормено тегло или е във фаза на затлъстяване в зависимост от диапазона между стойностите.

Съотношението талия-ханш сравнява размера на талията с този на бедрата. Високото съотношение показва, когато дадено лице има по-високи нива на висцерална мазнина, мазнината в коремната кухина, която обгражда няколко основни органа. За да изчисли това съотношение, човек трябва да измери талията си в най-тясната част, обикновено точно над пъпа. След това да раздели това измерване на ширината на бедрото си в най-широката му част.

Калкулаторът на ИТМ,  съотношението талия-ханш, съотношението талия-височина и  изчисляването на процента телесни мазнини са четири начина за оценка на теглото, с които да получите максимално точен отговор на въпроса колко килограма трябва да съм.

Съотношение талия-височина и процент телесни мазнини

 

Съотношението талия-височина е друг инструмент, който може да предвиди риска от сърдечни заболявания, диабет и обща смъртност по-ефективно от ИТМ. За да изчисли съотношението, човек трябва да раздели размера на талията си на своята височина. Ако резултатът е 0,5 или по-малко, е вероятно той да има нормално тегло.

Проучване от 2014 г. заключава, че съотношение от 0,52 или повече значително увеличава риска от развитие на сърдечни усложнения. Измерванията, които вземат предвид размера на талията, могат да бъдат подходящи индикатори за рисковете за здравето на индивида. Това е така, защото мазнините, които се събират около средата на торса, могат да бъдат вредни за сърцето, бъбреците и черния дроб.

Процент телесни мазнини – това е теглото на мазнините на човек, разделено на общото му тегло. Измерването включва както основните, така и натрупаните мазнини. Човек се нуждае от основна мазнина, за да оцелее – тя е от решаващо значение за развитието на мозъка, костния мозък, нервите и мембраните.Мазнината за съхранение е мастната тъкан, която предпазва вътрешните органи в гърдите и корема и  която тялото може да я използва, ако е необходимо, за енергия. Освен приблизителните насоки за мъже и жени, идеалният общ процент мазнини може да зависи от типа на тялото или нивото на активност на човека.

Изчисляването на процента телесни мазнини може да бъде подходящ начин за измерване на нивото на фитнес на дадено лице, тъй като то отразява състава на тялото му. Най-често срещаният начин за измерване на процента телесни мазнини е да се използва измерване на кожната гънка, като се използват специални дебеломери за прищипване на кожата. Здравен специалист ще измери тъканта на бедрото, корема и гърдите за мъже или горната част на ръката за жени.

Още по темата