Проф. Ангелов се закани: Всеки, който не спазва заповедите ми, ще усети цялата сила на закона

Проф. Ангелов се закани: Всеки, който не спазва заповедите ми, ще усети цялата сила на закона

Видяхте, че имаше затруднения при обслужването на пациентите в София. Това е причината да решим с министър Терзийски, по разпореждане на премиера, да увеличим колите за Спешна помощ. В момента на работа са 25 екипа. Тези десет нови коли, които видяхте сега, това са коли на МВР и ще са за по-леките случаи, които нямат нужда от кислород при докарването им до болницата. В тях ще има шофьор и парамедик.
В сряда ще бъдат доставени още 17 напълно обурдвани линейки. Така ще увеличим бройката на екипите на Спешна помощ с близо 50%. Надявам се с този ход да няма повече проблеми при приемането на пациентите в здравните заведения в София, защото тук проблемът е най-голям.
Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който даде информация пред медиите за създадената в столицата организация по оказване на спешна медицинска помощ в София.
„На територията на България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания. На територията на София имаме 12 000 легла за активно лечение – 10% от тях правят 1 200 легла. До момента имаме разкрити допълнително около 700 легла за активно лечение в столицата. Това показва, че болничните заведения имат още свободен капацитет.
Това е основният проблем върху, който сме се съсредоточили. Има моя заповед, но директорите на болниците все още не са изпълнили разпорежданията. В социалните мрежи се появи информация, че съм размахал пръст на българските лекари. Няма такова нещо, аз съм им благодарен и съм един от тях, но не мога да не бъда гневен на такива, които отказват да откриват COVID отделения и да отказват да приемат пациенти. Упреците ми са към тях. Това е причината лично да започна проверки изпълнява ли се заповедта ми.
Започват и проверки по лабораториите, защото и там забавяне на резултатите, които се подават към единната информационна система. Това не трябва да се допуска, защото с това забавяне някой човек вече е оздравял, а ние тепърва го поставяме под карантина. Държавата плаща достатъчно и не мисля, че е проблем да се назначат още хора в лабораториите“, категоричен бе проф. Ангелов.
Ангелов поиска първа оставка на болничен директор заради отказ да лекува COVID-19
„Който не спазва разписаните от мен заповеди и разпоредби, ще си получи санкциите. Това не са българските лекари и сестри, това са ръководителите на болничните заведения. Всеки пациент може да стигне до болницата по три начина – с линейка, насочен и самонасочил се. Цялата сила на закона ще бъде приложена към тези, които не спазват правилата. Тук съм категоричен. В момента, в който се изчерпа капацитета на лекарите, аз ще съм първият, който ще си хвърли сакото и ще влезе в болницата. Правил съм го, правя го и сега. Няма никакъв проблем. Не мога да коментирам състоянието на премиера и г-жа Нинова, защото не съм им лекуващ лекар.
За случая с Четвърта градска болница съм назначил проверка и трябва да изчакаме нейните резултати. Към настоящия момент нямаме нужда от създаването на полеви болници. В момента около 2000 легла в цялата страна са заети с пациенти с COVID, като в София те са 600“, обяви още министърът на здравеопазването./Новините БГ

Още по темата