Nissan продава своя дял в Daimler за 1.19 млрд. евро

Nissan продава своя дял в Daimler за 1.19 млрд. евро


Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. обяви продажбата на своите акции в германския производител на камиони и луксозни автомобили Daimler AG  за сумата от около 1.19 млрд. евро, които ще използва за укрепване на финансовото си положение. За това съобщава агенция Bloomberg.

По този начин и Nissan се присъедини към франския автомобилен производител Renault, който през март продаде своя дял в Daimler. Тогава французите взеха 1.14 млрд. евро за своя пакет акции.

С продажбата на своя дял в Daimler, Nissan се опитва да възстанови своята рентабилност. Заедно с това японската компания преразглежда  и своя портфейл от акции в други компании след като арестът на бившия шеф на алианса Renault – Nissan – Mitsubishi Карлос Гон през 2018 година отрази силно негативно на финансовото положение на японския концерн.

От базираната в Йокохама компанията обявиха, че парите от продажбата на дела в Daimler ще бъдат използвани за „по-нататъшно укрепване и повишаване на бизнес конкурентоспособността, включително за инвестиции за насърчаване на електрическата мобилност“.  В съобщението се казва още, че индустриалното партньорство с Daimler остава непроменено и не се влияе от продажбата, като двата автопроизводителя ще продължат да работят по различни проекти.

Карлос Гон, с гражданство от Франция, Бразилия и Ливан, беше арестуван от токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година. Както твърди следствието, той не е декларирал но надлежния ред своето възнаграждение в размер на 9 млрд йени (над 80 млн. долара), получено от него в качеството му на председател на съвета на директорите на Nissan от 2010 до 2018 година. Тогава му бяха предявени и други обвинения във финансови нарушения. През април 2019 година Карлос Гон бе освободен от затвора и поставен под домашен арест след парична гаранция в голям размер.

Още по темата