Цветозар Томов: Изборните измами няма да минат при машинния вот

Цветозар Томов: Изборните измами няма да минат при машинния вот

Централната избирателна комисия пусна онлайн симулатор за машинното гласуване. Междувременно вчера стана ясно, че една от машините за пробното гласуване е блокирала и не може да бъде поправена или заменена. Още какви рискове крие машинният вот и ще помогне ли той за ограничаването на купения вот?
,,Изобщо с машинното гласуване главният проблем е хората да преодолеят психологическите притеснения. Иначе то, дори за човек, който никога не е виждал такова устройство и не е работил с електронни устройства – дори такъв човек би могъл да гласува за по-малко от минута“, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Повреди ли се машината, се преминава на хартиено гласуване, като СИК първо трябва да се свърже с РИК, която от своя страна трябва да уведоми ЦИК, разясни социологът и увери, че подобни неизправности ще се случват рядко.
Машинното гласуване ще помогне да бъде ограничен купения вот.
Схемите за изборни измами са неприложими при машинен вот. Измамниците трябва да измислят нещо ново, те нямат висока технологична култура и поне за тези избори опити за манипулация на устройствата няма да има, категоричен е Томов.
Гласуването с машина би трябвало да намали опашките пред секции, като капацитетът на устройството е за 50 гласоподаватели на час. Томов не очаква такива опашки в края на изборния ден.
,,Ще трябва да се вземат мерки при секции, където има повече от 50 човека, но не би трябвало да се образуват такива опашки, освен ако някой не се организира умишлено в края на изборния ден, за да се получи такъв проблем“, смята говорителят на ЦИК пред Bulgaria ON AIR.
Ниското доверие в машинния вот е следствие от закъснялата информационна кампания и от проблемите с набавянето на допълнителни устройства.
Ако бяха останали 9600 машини, нямаше да има устройства, които да отделим за обучение. Машина, която се използва предварително за обучение, няма да бъде използвана за изборния ден, тъй като е с демо софтуер, а не със софтуера за изборния ден, обясни Томов.
Социологът се надява, че медийният интерес към тази тема ще предизвика повече хора да тестват машините за обучение.
Ще бъдат ли броени разписките (отрязъците), ще стане ясно в самия изборен ден.
Ако решим, което според мен е най-логично, да направим преброяване на разписките в една извадка от секции, която да не обхваща кой знае какъв обем от общия брой секции, но да е достатъчна, за да могат данните от това наблюдение да бъдат екстраполирани върху всички секции. Ако бъдат проверени между 1 и 2% от всички секции и не се установят нарушения в тях, гаранционната вероятност да е така във всички секции в изборите е далече над 99%, завърши говорителят на ЦИК./Новини.БГ

Още по темата