73 нови преписки за изборни нарушения и купуване на гласове

73 нови преписки за изборни нарушения и купуване на гласове


В прокуратурите на територията на страната за последното денонощие са образувани 73 нови преписки, свързани с нарушения на изборния процес.

Общият им брой към 10.00 ч. на 08 юли 2021 г. вече е 350.

Същите са по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

За последните 24 часа са образувани и 16 нови досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите, като общият им брой вече е 45.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

400 процента е увеличението на досъдебните производства против политическите права на гражданите, спрямо данните преди изборите на 4 април. Това съобщават от МВР.

На територията на СДВР и областите Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен и Смолян, София и Стара Загора са образувани общо 30 досъдебни производства.

Към 31 март 2021 година или преди предишните избори аналогичните досъдебни производства са били само шест и са били образувани на територията на областите Варна, Пазарджик, Перник и Смолян.

Най голямо увеличение в образуваните досъдебни производства спрямо данните към 31 март 2021 година се наблюдава на териториите на областите Бургас, Монтана, София, Кърджали, Сливен и Хасково.

Образуваните към седми юли тази година досъдебни производства представляват 8,8 процента от получените сигнали, обобщават от МВР.

За сравнение към 31 март образуваните досъдебни производства представляват само 4,2 процента.

Към вчерашния ден са съставени над пет хиляди предупредителни протокола, обобщават още от вътрешното министерство, 850 от тях са от ОД МВР-Пловдив, в Бургас са 604, а в Благоевград 522.

Още по темата