Проф. Кантарджиев притеснен от новия „Делта” вариант, иска затягане на мерките

Проф. Кантарджиев притеснен от новия „Делта” вариант, иска затягане на мерките

Консултантът по ваксинация срещу коронавирус на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев заяви, че е изключително притеснен от разпространението на новия „Делта” вариант на COVID-19. Според него трябва да се въведат нови мерки за влизащите в България от страни, където тази мутация доминира.
„Трябва да се взимат мерки. Влизащите у нас трябва да се изследват с PCR тестове. Хора, които са ваксинирани, и две седмици след втората доза са заболели – да се търсят варианти. Такива, които доказано са боледували и боледуват втори път – трябва да се прави секвениране. За лежащи в болница повече от 10 дни, с отделяне на вируса, трябва да се прави секвениране”, категоричен е професорът.
На този фон за пореден уикенд в София се организират временни пунктове за имунизация в молове, паркове и квартали.
За първи път един от мобилните кабинети е в квартал „Христо Ботев”. Днес обаче интересът към препаратите в там е слаб. Хората се страхуват от ваксините и смятат, че чрез тях могат да бъдат чипирани.
Не бих се ваксинирала, защото ме е страх. Ще ме убие. Казаха ни го лекарите, че това са живи клетки. Живеете шест месеца и умирате”, сподели жена.
„Замисляла съм се. По телевизиите обаче дават, че се слага чип на ръцете”, каза друга жена от квартала”./Новини.БГ
 

Още по темата