Сачева: Ако има втора вълна на безработица, тя ще е през септември или октомври

Сачева: Ако има втора вълна на безработица, тя ще е през септември или октомври

„В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото на кризата броят им беше около 201 000. Нарастването е с около 83 000 души ”, обясни в ефира на „Здравей, България” социалният министър Деница Сачева.
Според нея, има голяма динамика на пазара на труда, тъй като 67 000 души са намерили работа. Тя е на мнение, че е трудно да се прогнозира как ще се развиват събития. Според Сачева, ако има нова вълна на безработица, тя ще е в края на септември или началото на октомври.
Работим с това, че ще завършим годината, прогнозно, с около 6,5% безработица. Тоест ще имаме ръст с около 2,5 % в сравнение с миналата година. Правим всичко възможно да намалим този процент, за това предлагаме мерки в най-засегнатите сектори”, обясни тя.
Поради тази причина правителството насочвали мерките към сектор „Транспорт” и „Туризъм, тъй като те били най-засегнати от кризата, обясни социалният министър. „Това, което ще се опитаме да направим, е да подкрепим заетостта, без да имаме предвид натоварването.
Хората имат най-различни проблеми. Това, което им предложихме, е от 1 юли към мярката 60/40 да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20 за тези сектори“, обясни Сачева. Според нея,Тя е на мнение, че България е безопасна страна и това е заложено в рекламната кампания.
„Има и още една мярка – 50 млн. лв. ще се отпуснат за туризма, за да могат да се наемат регистрирани безработни. Хора, които са работили в сферата на туризма и са загубили работата си, да могат да бъдат наети обратно, да получават 610 лева от държавата. За работодателя остават само осигуровките.
26 000 са общо тези, които се регистрираха в Бюрото по труда от сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм“. До този момент около 7000-8000 от тях са намерили работа“, заяви Сачева. това ще помогне за заетостта и за това, хората да останат на работа./Dariknews.bg

Още по темата