Фабио Панета : Хърватска и България могат да влязат в „преддверието“ на еврозоната през тази година

Фабио Панета : Хърватска и България могат да влязат в „преддверието“ на еврозоната през тази година


В интервю за френския „Монд“ на 16 юни Фабио Панета – член на изпълнителния борд на Европейската централна банка – похвали усилията на България и на Хърватска да заменят националните си валути с еврото и сподели, че двете държави могат да влязат в „чакалнята“ на еврозоната още през тази година. Той добави, че процесът за разширяване на общността продължава въпреки икономическия удар, нанесен от пандемията от COVID-19, особено в случая на двете балкански държави, които са силно зависими от туризма.

Панета коментира, че Хърватска и България са взели смели мерки за приобщаване към блока на еврото и „ако този процес приключи успешно, те ще могат да влязат в ERM II до края на 2020-а“.  Като се има предвид, че престоят във валутния механизъм е е поне двугодишен, за да се докаже стабилността на националните валути на кандидатите, „първият възможен прозорец за двете държави да влязат в еврозоната е 2023-а, ако предварителните оценки са благоприятни“. 

България и Хърватия са единствените страни членки на Европейския съюз, които работят активно за въвеждане на еврото. Хърватия премахна през този месец една от пречките по пътя й към единната европейска валута след като ЕЦБ посочи, че петте най-големи банки на страната нямат капиталов недостиг.  

Още по темата