Борисов напомни: Когато се преобръща картата, винаги има бунтове

Борисов напомни: Когато се преобръща картата, винаги има бунтове

„Надали някой си е представял, че един ден ще стане реалност това. Газовите потоци течаха от изток на Запад, от Север на Юг, с компресори, които бутаха втечнен газ само в една посока.
Сега от картата е видно, че с изключителната подкрепа на ЕС и ЕП, с огромните средства, които като държава вложихме, с диалога и мира, днес придобиваме част от терминала“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Атина и заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис участва във финализирането на процеса, при който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.
„България и Гърция стават основен играч на енергийния пазар в региона и се прави стъпка към реалната диверсификация на доставките – нещо, което среща силна съпротива под всякакви форми“, заяви Борисов и добави: „Не само за Румъния – Сърбия, Унгария, Хърватия, това са възможностите на държавите да се диверсифицират, да има истинска борса, това е много добре за икономиките, за бита, а и за пакта за зелена енергия. Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката, когато се обръща посоката, винаги е трудно – предизвиква бунтове, революции, раздразнения“.
Той напомни, че България е влязла и в Банковия съюз на ЕС. „Така че гръцките фирми и инвеститори могат да бъдат абсолютно гарантирани“, поясни премиерът.
„Радвам се, че днес стартираме това, което бе мечта на много поколения“, завърши премиерът Бойко Борисов.
В присъствието на премиерите Борисов и Мицотакис изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко–продажба на акции от капитала на „Газтрейд“ С.А. с мажоритарния собственик госпожа Асимина – Елени Копелузу. Подписано бе и още едно споразумение между проектното дружество „Газтрейд“ С.А., „Булгартрансгаз“ и другите акционери – гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.
Финализираните документи са последният етап от процеса, с който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и сключения предварителен договор за покупко–продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А.
На церемонията в Атина присъстваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис./Новините БГ

Още по темата