Гневни земеделци изсипаха помляната от градушка продукция, затвориха пътя Пловдив – Карлово /СНИМКИ/

Гневни земеделци изсипаха помляната от градушка продукция, затвориха пътя Пловдив – Карлово /СНИМКИ/

В 12 часа недоволни земеделци изсипаха продукция до пътя Пловдив – Карлово и блокираха за около половин час района   около разклона за Калояново.“Ще изсипем  и пред Парламента продукцията, която е унищожена от градушката“, заявиха те.  На място охраняваше полиция.
ПБ Новинар припомняме, че преди дни заради кацане на военен транспортен самолет на летище „Пловдив“ имаше забрана да се използват противоградови ракети, и реколтата в 15 пловдивски села беше унищожена.
Представители на общините Калояново, Раковски и Марица искат яснота, защото хората са притеснени как и ще бъдат ли подпомогнати изобщо от държавата.
Беше блокиран пътят за Карлово, пътят за Хисаря, за останалите села от община Калояново и другите населени места. Хората заявиха, че ще останат поне час там.
Междувременно тази сутрин от Министерството на земеделието разпространиха информация, в която се казва, че площи, унищожени под 100%, ще бъдат подпомогнати по две схеми: за подпомагане по обвързана подкрепа и по де минимис, като унищожените на 100% ще могат да участват в схема за подпомагане по обвързана подкрепа. Обезщетения се очакват за едните до края на годината, а за другата група – в първия месец на следващата година. Междувременно са заделени 15 млн. в актуализацията на бюджета за обезпечаване на тези подпомагания. Те обаче трябва да бъдат гласувани от Народното събрание.

Още по темата