България отбелязва 184 години безсмъртен Васил Левски

България отбелязва 184 години безсмъртен Васил Левски

България отбелязва днес 184 години от рождението на най-великия си син Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово.
В храма „Свети Николай“ сутринта се отслужи литургия, след това признатeлни българи ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. Днес е и празникът на Карлово.В 10.15 часа с тържествен ритуал ще бъдат издигнати знамената на България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен.
Официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход „По стъпките на Апостола“, изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин.
Вечерта в музея „Васил Левски“ ще бъдат връчени наградите на отличените в националните конкурси, посветени на делото на Апостола. С военен ритуал ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.
В 21 часа на площад „Васил Левски“ ще започне тържественият митинг – заря. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.
Тържествено слово ще произнесе и домакинът на събитието – кметът на община Карлово д – р Емил Кабаиванов.

Още по темата