Мит: Пародонтитът не се лекува!

Мит: Пародонтитът не се лекува!

Пародонтитът е възпаление, което засяга зоната около зъба (венците, костите и мускулните влакна). С появата му рискът от загуба на съзъбието се превръща в напълно реална заплаха, въпреки че симптомите на болестта изглеждат донякъде невинни и могат сериозно да ви подведат.

Степента на разпространението на пародонтита обаче е поразителна – статистиките показват, че 9 от 10 души, когато мият зъбите си, забелязват леки следи от кръв по четката, а това със сигурност означава, че вече са успели да си „спечелят“ една от формите на това коварно заболяване. Те се нуждаят от спешно лечение в клиника за лечение на пародонтоза. Обнадеждаващото е, че тези, които вземат навременни мерки и веднага посетят зъболекаря, имат голям шанс за успешно лечение. Същевременно другите, които все отлагат лечението, рано или късно ще стигнат до единственото в крайна сметка възможно решение – зъбни импланти.

Напук на общоприетото схващане, лекуване на пародонтит е напълно възможно – за оголване на венците лечение има и можете да се възползвате от него. Но за да се убедите в това, нека първо видим кое провокира болестта.

По време на хранене или пиене на вода със съмнително качество, в устната кухина попада огромно количество бактерии. Зъбната плака за тях е перфектната среда за живот. Попадайки върху зъба, микробите се чувстват спокойно, размножават се и започват неспирно да отделят токсини. Това най-напред поразява лигавицата, след което токсичните отпадъчни продукти от патологичните микроорганизми проникват и в тъканта на венците. След това възпалението обхваща и костната тъкан, а стигне ли се дотам, то единственият вариант е оперативна намеса.

Фактори, обуславящи разпространението на възпалението:

 • Отслабен имунитет;
 • Недостиг на витамини и минерали;
 • Някои заболявания на вътрешните органи;
 • Зъбен камък в големи количества;
 • Сухота в устата.

Възпалени венци – лечение

Безсмислено е да се надяваме, че с времето всичко ще отмине от само себе си. Ден след ден ситуацията само ще се влошава и постепенно симптомите ще се задълбочат:

 • Поява на зачервяване на венците;
 • Подута лигавица;
 • Болка при прием на топла или студена храна;
 • Забележимо увеличение на плаката и слоевете зъбен камък;
 • Възпаления и гной;
 • Лош дъх;
 • Загуба на вкуса.

Добрата новина обаче е, че лечението на възпалените венци не е мит и за подути венци лечение също може да се намери, така че след него вие отново да може да се върнете към нормалния си ритъм на живот.

Но само в един-единствен случай – ако потърсите помощ навременно.

Така например възстановяване на оголени венци е напълно възможно, в случай че посетите клиника за лечение на пародонтоза и следвате съветите на лекарите.

В зависимост от размера на възпалението, съществуват различни стадии на заболяването. Например, ако парадонтитът засяга само един или няколко зъба, няма да е трудно възпалението да се елиминира. Ако е засегната цялата челюст, то тогава вероятно ще изисква и по-сериозно лечение.

По принцип, експертите разграничават три форми на пародонтит – лека, умерена, тежка. За да определят степента, денталните медици обръщат внимание на следните параметри: дълбочината на пародонталния „джоб“, нивото на разрушаване (резорбция) на костната тъкан на преградата между зъбите и патологичната подвижност (радиус на залитане) на зъбите. Ето защо първото нещо, което трябва да направите при открити симптоми на парадонтит, е да потърсите помощ от клиника за лечение на пародонтоза.

Още по темата