Първи коментари след Съвета за национална сигурност

Първи коментари след Съвета за национална сигурност

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, свикан от президента Румен Радев, приключи. Две бяха основните теми на заседанието – мигрантският натиск през границата на България с Турция и здравната криза, свързана с пандемията от COVID-19.
„Три партии вече са заявили, че са готови да предложат състав на Министерски съвет и затова не трябва да се бави връчването на мандата“, каза председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след заседанието на КСНС.
„Заявихме отново на президента, че считаме, че трябва бързо да започне да се движи конституционната процедура, да връчат мандата на нас като втора политическа сила. Ние сме заявили, че ще го върнем веднага. На България спешно ѝ е нужно правителство“, посочи тя.
Относно ситуацията с COVID кризата, Атанасова заяви, че са им били представени данни, а не са уточнявали обща позиция.
Тя коментира и актуализацията на бюджета, като посочи, че много теми в тази връзка притесняват ГЕРБ. „Нашата позиция не се е променила – ние сме против. Г-н Радев е виновен за всичко, което в момента се случва с изпълнителната власт“, допълни тя.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира обсъжданите теми на заседанието.
„Не стигнахме до общо решение, че актуализацията на бюджета е необходима“, заяви пред журналисти. Нинова обясни, че левицата има забележки към нея и планира да внесе корекции.
„Сериозно обсъдихме, че в приходната част се очакват 454 милиона и тези приходи са под въпрос дали ще дойдат, тъй като те са от плана за възстановяване. Настояхме да се извади тази сума, защото не е сигурно, че ще пристигнат тези пари“, каза още лидерът на БСП.
Тя отново лансира тезата си, че няма нужда да се дават заложените 16 милиона лева за ваксини, при условие, че в момента се налага България да дарява неизползваните си ваксини на трети страни. „Поставих също въпроса за парите на хората, които строят пътищата“, допълни Нинова.
На въпрос докъде са стигнали с обсъждането на COVID кризата, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че са стигнали до това, че „очевидно България навлиза в нова вълна и трябва да се мобилизира цялата мощ на държавата, за да може да се отговори адекватно на тази ситуация по възможно най-ефективния и щадящ за всички начин“.
„Ние от ДБ ще направим всичко, за да подкрепим здравните работници, които са на първа линия“, допълни той.
Запитан как ДБ ще действа при връчването на третия мандат на БСП и тяхното предложение служебният кабинет да стане редовен, Иванов заяви, че от партията им съзнават нуждата от управление на страната и „единственият шанс за това е около третия мандат“. Той подчерта, че те не могат да подкрепят БСП с техен мандат и призова „Има такъв народ“ да си промени позицията за неучастие и неподкрепа за правителство на третия мандат, за да започнат предварителни „разговори за намиране на формула, чрез която да се оползотвори третият мандат“.
Относно днешното изявление на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, Христо Иванов е на мнение, че „Карадайъ влиза в ролята на Волен Сидеров с търсене на скандали“. „Очевидно ДПС се чувства толкова изолирана и толкова лишена от всякакво политическо послание и съдържание, че се занимава с някакви много евтини пропагандни конспиративни теории“, подчерта Иванов.
„Очевидно е, че партиите вече са в предизборна кампания и ги вълнуват собствените им партийни интереси и позитивите, които биха извлекли, а не от проблемите на българските граждани“, подчерта лидерът на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.
По думите ѝ е „цинично да има събрани близо 2 млрд. лв. в приходната част на бюджета и заради липсата на разбирателство да не могат те да бъдат похарчени и да бъдат използвани за медиците на първа линия“.
„Безотговорно е нежеланието за постигане на минимално съгласие около тези важни за хората теми“, категорична е Манолова. Според нея третият мандат е последният шанс да има редовно правителство./Dariknews.bg

Още по темата