Областният управител пред ПБ Новинар за затвореното КОВИД отделение в Карлово, надлеза на Хисар и отровната биоцентрала в Труд/ВИДЕО/

Областният управител пред ПБ Новинар за затвореното КОВИД отделение в Карлово, надлеза на Хисар и отровната биоцентрала в Труд/ВИДЕО/

COVID обстановката в Пловдив и областта не е по-различна от тази в цялата страна. Усложнява се ситуацията с оглед на предстоящия есенно-зимен сезон. Щабът към настоящия момент е осигурил легла, това обаче не означава, че сме спокойни, защото ситуацията е много динамична и притеснителна. Това коментира в интервю за ПБ Новинар областният управител и председател на Кризисния щаб Дани Каназирева. Вече са над 200 хоспитализираните в пловдивските болници. Имаме само две болници извън областния гад, в които се приемат заразени с коронавирус. Тава са здравните заведения в Карлово и Асеновград.
В Карлово имаме затворено ново отделение от миналия ден, там има заболели медици. Претеснението ми е повече заради броя на заболелия медицински персонал, който също расте. Апелът ми е към всички граждани да спазват най-елементарните мерки. Иначе ще претоварим здравната система в областта. Ние можем да отделим още легла, но това веднага ще рефлектира върху пациентите с други заболявания и ще оголим отделенията с други, не по-малко сериозни заболявания, каза още Каназирева. Като изтеглим всички анестзиолози и реанимароти в КОВИД-отделенията, кой ще обгрижва пък останалите отделения? От началото на пандемията в областа заразените медицински лица са 154, 80 са лекарите, от които 38 са оздравели, 40 са на домашно лечение и двама са хоспитализирани. Към момента в обласктта има 84 свободни легла, още 27 има в интензивните отделения, съобщи губернаторът на Пловдив.
Въпреки високия брой заболели учители и ученици, към момента няма да се преминава на онлайн обучение, следва се алгоритъмът на Зравното министерство и Министерството на образованието. От началото на пандемията заболелите учители са 32, децата са 18, карантирираните класове са 23 и 6 са карантинираните групи в детски градини.
С областния управител говорихме още за временното спиране на биоцентралата в село Труд, която замърсява въздуха. Местните жители в продължение на 6 години протестираха с искане предприятието да затвори и да спре да бълва отрови. Каназирева обясни как се стигна до това решение и начините, по който са установени множество нарушения. Биоцентралата от самото начало не е имала разрешение да преработва животински отпадъци, но това не е сряло процеса с тях.
Губернаторът очерта проектите, които в момента се реализират в областта, като подчерта, че приоритет за следващата година са да започне реализация на надлеза край Хисаря, защото десетилетия наред се бави този важен проект. Там вече привършват отчужодителните процедури и това дава картбланш да се довърши започнатото. Завърши се пътя към Хисаря, приключва и ремонтът на подбалканския път на Карлово, започна ремонт и на пътя в община Лъки и Белица-Загражден и отделно приоритет е околовръстното шосе на Пловдив, затварянето на външния ринг на Пловдив с югоизточния облход от Скобелева майка до околовръстното шосе и надлеза на Хисаря, каза още Дани Каназирева.

Още по темата