Карловският славей Мария Колева след Почетния знак на президента: Който не обича фолклора, той не е българин/ВИДЕО/

Карловският славей Мария Колева след Почетния знак на президента: Който не обича фолклора, той не е българин/ВИДЕО/

На официална церемония президентът на Република България Румен Радев връчи Почетния знак на президента на Република България на гласовитата певица, която е родом от Карлово – Мария Колева.
“Талантът и родолюбието на Мария Колева възраждат на съвременната сцена обичани български песни, които са предавани от много поколения”, каза президентът за талантливата карловка.
С таланта и труда на Мария Колева президентът се запознава благодарение на народния представител от Карлово Веска Ненчева.
“Потърсиха ме общественици от Карлово, след разговори с тях и колеги на Мария от София, съм направила необходимото, за да запозная президентската институция за значимостта на нейния труд и талант и по повод на 60-та й годишнина съм я предложила за удостояване с Почетен знак на Президента на Република България”, каза Ненчева за ПБ Новинар.
Мария Колева е наследник на семейна музикална традиция с корени от подбалканското село Васил Левски – село с богати традиции в Карловския край.
Пред камерата на ПБ Новинар певицата разказа за любовта си към фолклора и родното, за кариерата си и за гордостта, която изпитва от талатливите си ученици. Който не обича фолклора, той не е българин, каза още талантът.
Освен нея, президентът беше поздравен с народни песни и от Нели Петкова – ученичка на Мария Колева.
Първите песни учи от майка си – самобитна певица, носител на средногорския певчески стил.
Възпитаник е на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, където има щастието да бъде сред първите ученички на голямата Вълкана Стоянова, а по-късно и преподавател в него.
В музикалното си развитие усвоява различни певчески маниери, необходимост за един многопластов певец с богата изпълнителска практика. Мария Колева е сред основателите на формация „Балкански гласове” и квартет „Аврена” – първият през 90-те години, който експериментира с етномотиви, джаз елементи и алеаторика.
Акцент в творчеството на певицата е издирването и записването на песни, изпълнявани от Васил Левски.Нейните участия по време на традиционните чествания в Карлово вълнуват публиката.
В момента е асистент по вокална работа към катедра „Сценична реч“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.
Освен Мария Колева, наградени бяха и основателят на цирк „Балкански“ Александър Балкански и апацитетът в сферата на селското стопанство проф. Въто Христов.
Текст, снимки и видео – Величка Люртова – стажант – репортер

Още по темата