Експерти: Шоуто свърши, отиваме на нови избори

Експерти: Шоуто свърши, отиваме на нови избори

Днес от „Има такъв народ“ (ИТН) трябва да върнат на президента проучвателния мандат за съставяне на правителство. От партията на Слави Трифонов заявиха, че отказват всякакви споразумения, като подчертаха, че за тях по-важни са тежката дума и моралът.
„От ИТН направиха всичко възможно, за да бъде несигурна подкрепата. Няма такова съставяне на правителство. Екипът на шоуто е излязъл от шоуто, но шоуто не е излязло от тях. Отказът за всякакви споразумения е безпрецедентен, когато нямаш пълно мнозинство.
Отказът за ангажиране с конкретни политики прави невъзможна подкрепа от „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Не мисля, че при такива условия е възможна дори подкрепата на БСП. ДПС би могло да играе хазартен вот, защото в мажоритарно избран парламент би бил трета сила“, заяви политологът Христо Анастасов пред Bulgaria ON AIR.
„Всичко това е фалшива игра. Всъщност, няма такава дилема. Избори ще има. Няма значение дали ще се състави правителство, избори ще има. Едно от първите неща, които ИТН ще направят, е да лансират идеята за мажоритарни избори.
Нещо, което веднага ще торпилира надеждите за всякаква подкрепа. Ще ги подкрепи ГЕРБ и ще имат 128 депутати“, коментира социологът Кольо Колев в „България сутрин“. Анастасов подчерта, че никога не е имало съюз на протестните партии.
„Колегата е прав за мажоритарните избори. Вероятно това е схемата на Слави. Изкушението на ГЕРБ да подкрепи такова нещо е много голямо. Това означава, че тръгваш да рушиш всичко изградено през цялата парламентарна система. Мажоритарните избори събарят Конституцията“, настоя политологът.
Кольо Колев каза още, че БСП се намира в тежък нокдаун и се опитва да се хване за някого. По думите му изглежда безумно лявата партия да твърди, че 90% от нейната лява линия съвпада с тази на ИТН, която видимо била ултрадясна.
„От страна на ДБ и ИБГНИ картината е ясна – има възможност да се състави правителство, но ако не се състави, те ще носят съответната отговорност, както ги заплашва Слави Трифонов. Възможно е правителството да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Ще бъде самоубийствено:
Няма да ви кажем какво ще правим, ще ви кажем, ама няма да разписваме. Има един единствен ход – мажоритарните избори. Защо не се подписва споразумение? Защото искат да правят нещо друго, което не искат да разпишат“, заяви Колев. Анастасов е на мнение, че сривът на ГЕРБ, който продължавал, и несигурността на БСП и ДПС, правят така, че този сценарий е възможност.
„Все по-малко вероятно е ДБ и ИБГНИ да подкрепят какъвто и да е вариант на движението, което вади двама-трима премиери за 2 седмици, бяга от основни приоритети, които уж бяха приели, и влиза в популистко говорене. Това беше загубено от сценаристите на Слави“, смята той.
Двамата се обединиха около мнението, че президентът Румен Радев има интерес да има правителство, но да не е неговото служебно правителство. Преди президентските избори той няма интерес да има правителство, което да е отговорно пред него./БЛИЦ

Още по темата