20 души са изчезнали при огромно свлачище в Япония

20 души са изчезнали при огромно свлачище в Япония

Двадесет души са изчезнали в централна Япония, след като огромно свлачище удари град Атами, префектура Шидзуока, след обилни валежи, предаде Би Би Си.

По предварителни данни от администрацията на префектурата щети са понесли между 100 и 300 домакинства в посочения регион. В града с население от около 37 000 души е в сила режим на най-висока степен на опасност.

Разрушени са и над 10 домове, повредени са и електропроводи. На местопроизшествието пристигнаха спасители и военнослужещи. Към японското правителство е сформиран извънреден щаб за справяне с кризата.

В централните и източни региони на Япония от няколко дни валят силни дъждове. В отделни райони за последните две денонощия са паднали между 400 и 600 мм валежи.

Премиерът Йошихиде Суга предупреди хората в засегнатите райони да останат нащрек, предаде Ройтерс.

„Може да има още силни дъждове и затова трябва да бъдем възможно най-предпазливи“, каза Суга в изказване, излъчено по телевизията.

Количеството дъждове през първите три дни на юли в курортния град Атами надвишава месечната стойност. Подобно е времето и в съседната префектура Канагава.

Япония е планинска, гъстонаселена страна и свлачищата не са необичайни, казва Рупърт Уингфийлд-Хейс от Би Би Си в Токио.

Но има все повече доказателства, че изменението на климата прави тези екстремни метеорологични явления по-чести и по-разрушителни, добавя кореспондентът на Би Би Си.

Наводненията напомниха за природните бедствия – земетресения, вулкани и цунамита – които измъчват Япония, чиято столица Токио ще бъде домакин на започващите този месец летни Олимпийски игри.

Източник: OffNews

Още по темата