Държавата предплаща 50% от възнагражденията на

Държавата предплаща 50% от възнагражденията на


Държавата ще предплати половината от възнагражденията на екскурзоводите, съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова. Според нея година и половина проблемът с тази специфична за туризма професия не е бил решен. 

Днес изтича крайният срок да се подадат оферти към министерството, припомни Балтова.

„До 15 юни ние ще сключим договори с тях, с които в аванс ще получат 50% от стойността на договорите. Средствата също са налични по един от проектите, които Министерството на туризма управлява“, поясни тя.

Дни след назначаването на служебния кабинет, повече от 200 екскурзоводи и планински водачи изпратиха открито писмо до служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на туризма Стела Балтова, в което настояват за подкрепа от служебното правителство. Те настояваха за намиране на механизъм за отпускане на спешна безвъзмездна финансова помощ за екскурзоводите и планинските водачи за изминалите шест месеца, тъй като заради коронавируса беше забранена тяхната дейност.

Екскурзоводите протестираха пред Минисетрския съвет миналото лято с искане да бъдат подхомогнати от държавата, тъй като са едни от най-пострадалите от пандемията. 

„Трагично е положението на екскурзоводите. Нашият бранш пострада най-много от кризата с COVID-19“. Това заяви тогава Христина Неделчева – председател на Съюза на екскурзоводите в България, една от трите професионални организации на екскурзоводите, които се подготвяха за протестни действия от 1-ви септември 2020 г.

„Искаме по една работна заплата за всеки от шестте месеца на епидемична обстановка, като осигуровките да бъдат за сметка на държавата“, огласи тя исканията на заетите в бранша и добави, че настояват още на регистрираните в бюрата по труда да им се увеличи правото на паричното обезщетение, а на тези, на които приключва паричното обезщетение, да се удължи изплащането, защото, по думите ѝ, те нямат възможност да работят до другото лято.

Неделчева посочи, че на срещи с министъра на социалната политика Деница Сачева са били представени тези искания на бранша. По думите ѝ няма разбиране от страна на Министерството на труда и социалната политика. „Бизнесът се възползва от мерките срещу коронакризата, защото тези програми са разработени за работодателите, а ние сме наетите лица“, подчерта тя.

През ноември 2020 г. стана ясно, че 1400 български екскурзоводи са останали с напразни очаквания в последните 8 месеца за това, че ще получат финансова помощ. Те отново алармираха с писмо до Министерския съвет, което е подписано от браншовите им организации. 

„Липсата на международни туристически посещения в България вследствие на COVID-19 блокират изцяло екскурзоводната дейност. В допълнение има нова забрана за организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти“, посочват двете браншови организации в писмото. Те питат как другите държави в Европа, дори тези извън Европейския съюз, са успели да дадат конкретни суми на своите екскурзоводи още от първия месец на извънредното положение. „Сега сме тотално забравени, низвергнати, отритнати. Не заслужаваме такова унизително отношение“, написаха тогава екскурзоводите.

Над 90% е безработицата за този вид специализирана дейност, която смело може да бъде причислена към ежедневната реклама на страната и която работи за създаване на положително отношение не само към туристическия ни продукт. 

Още по темата