Искат отстраняването на кмета на Калояново в съда

Искат отстраняването на кмета на Калояново в съда

Един буден гражданин – Красимир Димов от с. Сухозем, е сезирал пловдивския административен съд за отказа на общинската избирателна комисия в Калояново да прекрати правомощията на кмета на общината Георги Георгиев.
Той е с влязла в сила присъда за шофиране след употреба на кокаин и според Закона за местното самоуправление трябва да напусне поста.
Комисията в Калояново обаче отказа на 25 ноември да се съобрази с решението на съда и изскванията на закона. 7 от членовете й гласуваха Георгиев да не бъде кмет, а Ангелинка Якова, Маргарита Шахънска, Петя Кантарска и Пламен Нанов се обявиха „против“. Така не беше събрано нужното по закон квалифицирано мнозинство и на този етап Георгиев остава на поста си.
Димов, който сезира ОИК в Калояново, е отнесъл въпроса и до административния съд в Пловдив. Със свое разпореждане правораздавателната институция е дала 3-дневен срок да обясни в какво качество е подал жалбата.
Георги Георгиев, който е от СДС, е втори мандат кмет на Калояново. Той беше заловен от полицейска патрулка на 10 ноември да шофира след употреба на наркотици и прекара 24 часа в ареста.
Два дни по-късно сключи споразумение с прокуратурата, като уговори наказание от 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок, 400 лева глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за 1 година и 6 месеца. Районният съд го одобри и решението влезе в сила същия ден.
Законът за местното самоуправление и местнта администрация е категоричен, че когато има влязла в сила присъда кметът не може да изпълнява правомощията си.
Аналогичен случай имаше преди 2 години с осъдения бивш кмет на Брезово Радньо Манолов.
Източник: 24 часаПловдив

Още по темата