Водещи учени – ковид може да е създаден изкуствено

Водещи учени – ковид може да е създаден изкуствено

Произходът на коронавируса, предизвикващ заболяването ковид-19, все още не е неясен и теорията, че е изпуснат от лаборатория трябва да бъде възприемана сериозно, докато не бъде оборена от задълбочено разследване, смятат водещи учени, цитирани от БТА.
Ковид-19 се появи в края на 2019 г. в Китай и отне живота на повече от 3,34 милиона души по света, причини щети за трилиони долари и обърка нормалния живот на милиарди хора,
„Все още е нужно разследване, което да определи произхода на пандемията“, посочват 18 известни учени, сред които са Равиндра Гупта, клиничен микробиолог от университета е Кеймбридж, Джеси Блум, който изследва еволюцията на вирусите в Центъра за изследване на рака „Фред Хъчисън“ и Дейвид Релман, преподавател по микробиология в Станфорд.
„Теориите за случайно изпускане от лаборатория и разпространение на зооноза остават актуални“, заявяват учените в писмо до „Сайънс“ учените.
Според авторите разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на вируса не е направило „балансиран преглед“ на теорията, че пандемията може да произхожда от лабораторен инцидент.
В окончателния си доклад, писан съвместно с китайски учени, екипът на СЗО, който прекара четири седмици в района на Ухан през януари и февруари, посочва, че вирусът вероятно се е разпространил сред хората от прилепи чрез друго животно и че изтичане от лаборатория е „крайно невероятна“ причина за разпространението му.
„Трябва да приемем хипотезите и за естествен, и за лабораторен произход сериозно, докато не разполагаме с нужната информация“, настояват учените и призовават за задълбочено и безпристрастно разследване на произхода на пандемията./Вести.БГ

Още по темата