Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Нека не вървим към „африканизация“ в политиката


Разпуснатият 45-и парламент беше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му. Това коментира пред Радио София Борислав Цеков, д-р по конституционно право, бивш народен представител (2001-2005).

Според него част от обясненията за случилото се са в ниската политическа култура. „В подобна ситуация в България се наблюдава процес на политическа „африканизация“ – тя се превръща в племенно-кланово действие на вражда за контрол на власт и ресурси, с отричане на взамодействие в името на общото благо – както е в цивилизованите общества“, посочи той.

Според Цеков служебният кабинет е пъстър, добре съставен като индивидуалности, но му се възлагат прекалено много очаквания.

„Заявките за ревизия или грандиозни реформи са неоправдани. Доброто, което може да свърши, е подготовката за важните решения, например за актуализацията на бюджета“, смята той.

„Хората очакват подкрепа на бизнеса в тази ситуация. Дано политическите лидери бъдат мъдри и не се прахосат тези 2-3 месеца с несъществени действия“, пожела Борислав Цеков.

Още по темата