НАТО отрече да прехвърля войски в Украйна

НАТО отрече да прехвърля войски в Украйна


От НАТО отхвърлиха твърденията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Алиансът прехвърля войски близо до границата с Русия. 

„Всякакви внушения, че струпването на руски във и около Украйна е в отговор на разгръщането на такива от НАТО, са абсурдни“,  категорични са от щаб-квартирата на Алианса. 

Оттам отхвърлят и твърденията, че има струпване на военни части на НАТО в Балтийския регион. Предстоящите военни учения, които са планирани и оповестени отдавна, не са насочени срещу Русия или други страни“, допълват от Алианса и припомнят, че в балтийските страни и Полша има 4 многонационални бойни групи от 5000 души още от 2017-та година и те са в отговор на руските агресивни действия срещу Украйна. 

От НАТО напомнят още, че има еър полисинг в региона от 2004 година, който определят като дълготрайно и рутинно присъствие. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне в щаб-квартирата на пакта с американския държавен секретар Антъни Блинкън и с шефа на Пентагона Лойд Остин. 

Същевременно Северноатлантическият съвет ще проведе видеоконференция, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна. В нея ще участват министрите на външните работи и на отбраната на Алианса. 

Вчера Столтенберг заяви на съвместен брифинг с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба, че Русия струпва хиляди бойци на границата – най-много след анексията на Крим през 2014 година, като отправи призив към нея да спре и да намали напрежението. Министър Кулеба уточни, че Кремъл трупа войски по три направления – Североизточна Украйна, Донбас и Крим, и засилва пропагандата си, с която изкарва украинците „чудовища“.

Той допълни, че цената на превенцията ще бъде по-ниска от тази на допускането на война, като явно имаше предвид налагане на допълнителни санкции на Русия.

„Опитваме се да избегнем грешката от 2014 година, когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си“, каза Кулеба, като увери, че Украйна не желае война и не планира нападателни военни действия. Министрите на външните работи и на отбраната ще обсъждат и ситуацията в Афганистан.

Още по темата