Две изложби, посветени на Иван Вазов, откриха в Националната библиотека

Две изложби, посветени на Иван Вазов, откриха в Националната библиотека


Две изложби, посветени на 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов, бяха открити в Националната библиотека. Едната е озаглавена „Певец на две епохи“, а другата – „Българийо, аз всичко тебе дадох…“. 

В първата експозиция са представени подбрани издания на произведения на патриарха на българската литература и оригинални документи от фондовете на библиотеката. На видно място е изложено първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 година. Представени са и първите преводи на романа, който излиза на над 20 езика, сред които освен масово ползваните английски, френски, немски, руски и испански език, се срещат и преводи от хинди, фински и арабски.

Вазов е превеждан на редица славянски езици – полски, украински, сърбохърватски, а също така и на шведски, гръцки и румънски.

Втората изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ е посветена на житейската и творческа биография на Вазов. Тя е обогатена с материали, предоставени от Националния литературен музей. В нея специално място е посветено на семейството – майката на поета, Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и доктор Борис Вазов.

По повод 170-те години от рождението на Вазов Националният литературен музей ще представи юбилеен вестник, посветен на живота и творчеството на големия поет.

От Националната библиотека предвиждат на 9 юли, рождената дата на Вазов, пред сградата да бъде организирано видео мапинг шоу „Зад кулисите на „Под игото“, както и изложба с илюстрации от първото издание на романа – от 1894 година. За да бъде удоволствието в специалния ден пълно, празникът ще бъде съпътстван от изпълнения на дамския хор „Морфова-Прокопова“.

На откриването присъства заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която благодари както на организаторите на събитието, така и на всички културни дейци, участващи в отбелязването на годишнината от рождението на Вазов. Гешева приветства ръководството на Националната библиотека за изложбите. Тя подчерта, че годишнината е повод да си припомним вълнувалите ни чувства, когато за първи път сме рецитирали „Аз съм българче“ – една своеобразна клетва пред България.

Още по темата