Санкциите на САЩ: Има ли държавни предприятия в обхвата им

Санкциите на САЩ: Има ли държавни предприятия в обхвата им

Първи анализ на политическите сътресения в страната от посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа. Пред в. „24 часа“ тя обяви, че „българското правителство е разчитало на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка“.
Междувременно служебният кабинет се зае да проверява има ли държавни или общински дружества, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от САЩ.
САЩ налагат санкции на Божков, Пеевски, Желязков и 64 фирми у нас
Късно снощи НАП публикува на сайта си списък с имената на лицата и компаниите, които попадат под обхвата на наложените от страна на САЩ санкции. В този списък са Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и още 64 компании, свързани с тях.
Така на практика НАП потвърждава новината от Финансовото министерство на САЩ.
Румен Радев коментира наложените от САЩ санкции
Сега на ход е създадената от служебната власт работна група, която започва проверка за това дали има държавни или общински компании, които попадат в обхвата на наложените санкции.
Служебният министър на отбраната Георги Панайотов ги определи като знак, че страната ни не се справя с корупцията и трябва да се вземат бързи мерки. Такива ще бъдат обсъдени и на предстоящото заседание на Съвета по сигурността в Министерския съвет, пoсочва NOVA.
Панайтов обяви още, че към момента няма данни Министерство на отбраната да работи с компании, попаднали под санкциите.
„Сигналът към страната е повече от ясен. Той е, че в България нещо не е наред и това нещо е борбата срещу корупцията. Тази борба не върви и трябва да вземете спешни мерки, защото включително чужди държави са засегнати от корупцията у нас. България трябва да предприеме мерки“, каза той.
„Разговорите между партньори са разговори, които държат под око общата ни сигурност. Както когато във вашето семейство вие се притеснявате, че някое от вашите деца не върви по правилния път, вие искате да му помогнете, първо като говорите дискретно с него и накрая като заявите гласно проблема – по същия начин действа и Америка. Тези, които очакват реакцията от страна на Америка да бъде военна и агресивна ще се учудят да разберат, че администрацията на Джо Байдън ще върви по линията на закона“, каза Гергана Паси, която е член на УС на Атлантическия клуб.
„България и нейните граждани имат задължението и отговорността за изкореняване на системната корупция и освобождаване на страната от олигархичния контрол”, заявяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа в анализ за „24 часа“.
„Българското правителство е разчитало отново и отново на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка, за да се похвали с подобрение. Вместо това тези, които ръководят страната, трябва да предприемат решителни действия срещу корупцията на всички нива в българското общество, бизнес и държава“, допълва тя./Вести.БГ

Още по темата