Зелени коридори и опашки за ваксини в големите градове

Зелени коридори и опашки за ваксини в големите градове

Начало на масовата ваксинация у нас. След заповед на министър-председателя Бойко Борисов в цялата страна, наред с първите 4 фази от имунизационния план, могат да се ваксинират и всички желаещи, които не попадат в определените групи.
За целта са разкрити специални ваксинационни пунктове, а в болниците трябва да са осигурени зелени коридори за хората, които желаят да си поставят ваксина.
Над 57 000 дози от ваксината на Astra Zeneca срещу COVID-19 пристигнаха у нас снощи. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е третата доставка от препарата, а четвъртата фаза на ваксинация вече е в ход.
Пред „Пирогов“ има 5 пункта за ваксиниране. Опашки има от сутринта. Там се слагат ваксини на Astra Zeneca – за тези, които получават първата доза.
Пред репортери директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов поясни, че не могат да се записват часове в момента – когато има много места за ваксинация, това ще може да се случи.
„Премиерът нареди от петък да бъдат отворени „зелени“ коридори, за да може в петък, събота и неделя да се възползват желаещите за ваксинация. Утре пак ще има 5 пункта за имунизация“, обясни той.
Епикриза е необходима за хронично болните. Лична карта и бланка за информирано съгласие са необходими за всички, като бланката се попълва на място.
Петте пункта на „Пирогов” ще работят до 17:30 часа.
Голям интерес за поставяне на ваксини има и в Бургас. От 7 сутринта желаещи да получат доза от препаратите чакаха на опашка пред кабинетите.
В Кюстендил – една от областите с най-голяма заболеваемост у нас, началото на масовата ваксинацията не протича с особено високо темпо./Dariknews.bg

Още по темата