Биткойнът с рекорден скок над 57 000 долара

Биткойнът с рекорден скок над 57 000 долара


След като най-популярната криптовалута поскъпна в търговията в петък над 55 000 долара и за пръв път в историята си биткойнът достигна пазарна капитализация над един трилиона долара, ентусиазмът на инвеститорите не стихва.

Стойността на биткойна продължи да върви нагоре и добави нови 2.02% към стойността си до 57 110 долара, показват данните в Coindesk. 

Така цената на криптовалутата  обновии историческия си максимум.

Малко по-късно обаче биткойнът добави още няколко процента към стойността си и достигна 57 396 долара.

Анализаторите обясняват възхода с подкрепата, която криптовалутата получи от някои големи инвеститори и компании, като Tesla Inc и Mastercard Inc, или банки като BNY Mellon.

Основният проблем, който засега пречи на криптовалутата да стане пълноценен участник на финансовия пазар, е свързан с нейното регулиране. Само в няколко страни тя вече е получила официален статус. Сред тях е Япония, където криптовалутата е официално средство за разплащане. Но заедно с това и размерът  на данъка там е внушителен: за гражданите данъкът верху дохода от операции с криптовалута може да достигне 55 процента. 

Официален статус криптовалутата има и в Естония. Там властите я наричат „алтернативно платежно средство“. Доходите от операции с криптовалута там не се  облагат. 

В САЩ дълго време вече се водят разговори за легализацията на криптовалутите. 

 

Биткойнът

започна своя „полет“ по ценовата стълбица през декември миналата година, прескачайки историческия максимум от 2017 годинаа от 20 042 долара. 

Когато на 8 февруари компанията „Тесла“ съобщи за инвестицията в биткойн в размер на 1.5 млрд. долара, стойността на криптовалутата прехвърли достигнатото през януари ниво от 41 950 долара и оттогава досега почти всеки ден  продължава да поставя рекорди

Още по темата