Лед лампа за растения – как да намерите подходяща?

Лед лампа за растения – как да намерите подходяща?

Известно е, че за да протече правилно процесът на фотосинтеза, повечето растения се нуждаят от светлина. През зимния период обаче има много дни без слънце, а кратките такива не са достатъчни да бъдат постигнати положителни резултати при отглеждане на растения на закрито. Обективната необходимост от лед лампа за растения е голяма и когато трябва да се отглежда разсад.

Допълнителното използване на лампи за отглеждане на растения у дома или в оранжерия ще поддържа активна фотосинтезата през зимата, важна за храненето на растенията. Но с това ползите не се изчерпват.

С какво помагат на растенията лампите?

Светлината е важен фактор за живота на всяко растение, защото неговото сухо тегло съдържа около 45% получен от въздуха въглерод. Самият процес на асимилацията му – фотосинтезата, не може да протече без участието на светлина, която при различните растения може да бъде с различен спектър и интензитет.

Осигуряването на подходяща лампа за растения ще допринесе за:

По-ефективен растеж и цъфтеж

При липса на достатъчно осветление растенията стават бледи, с удължени стебла, спира образуването на нови пъпки, листата изсъхват и растенията могат да загинат. Специална лампа за растеж на растения може да стимулира развитието на по-здрави стебла и коренова система.

По-здрав разсад

Отглеждането на разсад през студените месеци няма да се получи без използването на допълнителен източник за осветление. Посадъчният материал ще бъде по-здрав с лед лампа, поставена в стаята или в оранжерия.

Дори и стайните ви цветя през зимата ще се развиват много по-добре, ако им осигурите допълнително осветление. При всички случаи лампите за отглеждане на растения на закрито, стига да са правилно избрани, ще стимулират вашите зеленчуци, цветя, билки и др. да се развиват, цъфтят и плододават.

Съвременният пазар предлага голямо разнообразие от натриеви, флуоресцентни и лед лампи за растения, като за най-икономични и високоефективни се смятат различните led лампи за оранжерии и растения.

Защо да изберете лед осветление за растения?

Допълнителното осветление изисква лампата да не повишава температурата на въздуха. Излъчваната светлина трябва да бъде равномерна и интензивна, като за добър растеж са най-подходящи червеният и синият спектър. На тези изисквания отговарят всички led лампи за оранжерии и растения, отглеждани на закрито.

С лед осветление за растения, което притежава пълен спектър, може да се балансира интензитета и продължителността на светлината, благодарение на множеството светодиоди.

Дори да използвате лед лампи за стая, въпреки по-малкото пространство, те няма да излъчват топлина, а това означава по-рядко поливане.

С лампа за растеж на растения или за цъфтеж ще получите максимално добри условия за растенията си на всеки етап от тяхното развитие. Използването на лед лампа е безопасно и екологично, а ако са лед лампи за стая, те са с компактни размери и може да осветяват разположени по рафтове и ниши растения. Тъй като поставените лед лампи за растения практически не генерират топлина, могат да бъдат инсталирани и по-ниско.

Други ползи от използването на лед лампи за растения са:

  • ниска консумация на електроенергия;
  • малък ъгъл на осветяване;
  • дълъг експлоатационен живот.

 

Избирайки подходящи лампи за отглеждане на растения, се насочете към LED моделите, които със своите енергоспестяващи функции, лесна инсталация и  живот до 50 хил. часа ще ви осигурят отлични резултати. Препоръчваме да разгледате лампи за растения в специализирания гроу шоп на GrowMall.

Още по темата