Кацаров: Никакви ограничения не са наложени, а обратното

Кацаров: Никакви ограничения не са наложени, а обратното

От министерството на здравеопазването пуснаха заповед, която влиза в сила от 20 август, във връзка с противоепидемичните мерки. Здравният министър Стойчо Кацаров обясни на брифинг какво гласи заповедта.
„Никакви ограничения не са наложени със заповедта, а обратното“, заяви Кацаров.
С изменението на заповедта дадохме възможност на ресторантьорите да работят на 100%, а не на 50%, мерките са стимулиращи, поясни той.
Кацаров каза още, че към момента е в сила противоепидемична мярка, която ограничава използването на капацитета на определени обекти/мероприятия на закрито при режим на 50%. С допълването на заповедта се дава възможност те да работят на 100%, но при определени условия:
Ако 100% от персонала в съответния обект е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. Ако са налице тези изисквания, редица обекти и мероприятия може да се възползват от възможността за изплзване на капацитет от 100%.
Попитан дали не е време мерките да бъдат затегнати, той обясни, че „се опитват максимално да отложат затягането на мерките, за да не се навреди на хората“.
„Засега се справяме добре, следваме плана, следим броя на заетите легла“, заяви здравният министър.
Обектите и мероприятията, за които се отнася заповедта са:
Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);спортни състезания с публика;посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина./Dariknews.bg

Още по темата