Румен Радев: Гласуване по пощата е напълно възможно

Румен Радев: Гласуване по пощата е напълно възможно

Явно е, че електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави – гласуване по пощата е напълно възможно, разбира се при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес.
Това каза президентът Румен Радев, цитиран от Агенция „Фокус“ по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Републиканци за България“, като част от поредицата консултации във връзка с провеждането на предстоящия парламентарен вот.
„Дотук има консенсуси в редица граждански организации и партии за законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно“, допълни държавният глава.
Председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов бе категоричен, че трябва да се даде възможност за добра конкурентна среда. Той предложи времето в обществените медии за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност.
Цветанов подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но посочи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни.
По думите му това би могло да доведе до опорочаване на вота.
Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото правителството и законодателят няма да успеят да се справят с новите предизвикателства в условията на пандемия./Вести БГ

Още по темата