Задава се пореден реверанс към собствениците на заведения

Задава се пореден реверанс към собствениците на заведения


Собствениците на заведения за обществено хранене в София може да плащат 30% по-ниска такса тротоарно право от 1 септември до края на годината. Предложението е на Българска асоциация на заведенията и скоро ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет. Идеята е резултат от разговори между кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на сдружението Ричард Алибегов.

От Сдружението отбелязаха значителното намаление на оборотите, вследствие на свито потребление от началото на кризата с COVID-19. Ако разходите на собствениците на заведения, кафенета и закусвални не бъдат намалени, има риск от сериозни съкращения  на работни места и фалити, отбеляза Алибегов.

Според БАЗ, правителствените мерки за подкрепа на малкия и среден бизнес вече дават положителен ефект. Намаление на таксите „тротоарно право“ би допринесло за стабилизирането на бранша в условията на епидемична обстановка.

За месеците, в които България беше в извънредно положение и с наложена карантина, Столична община не събира такса „тротоарно право“ от собствениците на кафенета, закусвални и заведения.

Близо месец и половина ресторантите работят с намален ДДС за храните и напитките. С решение на Народното събрание налогът бе намален от 20 на 9 процента от 1 юли.

Според Националната статистика обаче още в първия месец, в който ДДС за храната в заведенията падна, цените не само не намаляха, а напротив – увеличили са се. Данните за инфлацията сочат, че през юли ресторанти, бистра, механи и хотели са вдигнали цените. Повишението е с 2% спрямо юни и с почти 5% спрямо декември 2019 година.

Още по темата