Плащат по 1 лев за нощен труд от януари догодина

Плащат по 1 лев за нощен труд от януари догодина

Най-малко 1 лев ще се заплаща нощният труд от 1 януари 2021 година. Това съобщиха от Министерски съвет, след решение на правителството за промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.
Новият размер на ставката ще е четири пъти по- висок в сравнение с досегашната й стойност от 0,25 лв. Съгласно новия механизъм размерът на допълнителното възнаграждение за положен нощен труд се обвързва с минималната работна заплата и става 0,15 на сто от нея за всеки отработен нощен час или за част от него, но не по-малко от един лев, се посочва още в решението за промени в Наредбата, за структурата и организацията на работната заплата. По този начин размерът на добавката ще се актуализира съобразно темповете на нарастване на заплащането и ще се гарантира прозрачност и прогнозируемост при определяне на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд.
Ставката не е променяна от 2007 г., когато минималната заплата в страната е била 180 лв. Повишаването й ще увеличи доходите на над 436 000 работещи, които полагат нощен труд.
Както „Монитор“ писа КТ „Подкрепа“ и КНСБ внесоха 101 000 подписи в социалното министерство с искания за повишаване цената на нощния и извънреден труд./Вестник Монитор

Още по темата