Парламентарната група на „БСП за България“ внесе пети вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Парламентарната група на „БСП за България“ внесе пети вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“


Парламентарната група на „БСП за България“ внесе пети вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“, като за втори път темата е  „корупция“. 

БСП и парламентарната й група няма да прави общ национален пран за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, няма да правим сговор с олигархичния модел на управление на страната. Това заяви пред медиите лидерът на партията Корнелия Нинова, след като внесе в деловодството на парламента петия вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Така тя отговори на призива на премиера Бойко Борисов от сутринта. „Единственият начин за стабилизация е да си подадат оставката“, каза още Нинова.

Внесохме петия вот на недоверие срещу Борисов – за корупция, заяви в началото на изявлението си лидерът на БСП. Тя застана пред журналистите, заобиколена от депутатите от „БСП за България“.

„Ние внесохме народния вот на недоверие към кабинета тук – в парламента. Оттук – нататък важното е всеки да се определи на коя страна е“, посочи Нинова. „Представяме механизмите, мрежите, пипалата, чрез които правителството създаде условията мафията да управлява България“, продължи тя, обяснявайки, че това е разликата между днешния вот на недоверие и първия вот, който БСП са внесли и който също е бил по темата „корупция“.

„Първо в законите, които се приемат от мнозинството се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ, институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето, назначават се хора, които да защитават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент на тази мрежа е абсолютната безнаказаност на виновните за престъпления и на извършителите на нарушения. С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява. Искаме да разградим този модел“, обобщи Корнелия Нинова.

Тази сутрин преди началото на правителственото заседание премиерът Борисов обяви, че има идеи за консолидиране на държавата, но изчаква с обявяването му заради предстоящия в петък и събота Европейски съвет, на който да защити еврофинансирането на България по плана за възстановяване от коронавирусната пандемия.

Борисов съобщи, че за утре е насрочен съвет на управляващата коалиция, на който ще бъде обсъден план за стабилност. „Ако нямаме план за стабилност, включително с опозиционните партии да се договори какво ще се прави през останалите месеци, никой не може да се справи сам“, заяви Борисов.

„Досега основният ни проблем в битката с корупцията, която водим четири години, непрекъснато и последователно беше страхът на хората. Днес народът се освободи от страха и е на улиците на България. Ние като единствената парламентарна партия, която последователно четири години е отстоявала такава политика, днес внесохме народния вот на недоверие, който е на улиците тук вътре в парламента, където трябва да се реши този проблем с механизмите на парламентарната република. Оттук нататък най-важното е всеки да се определи – на коя е страна е“, каза още Нинова.

Тя подчерта, че протестите са справедливи и опитите да бъдат дискредитирани трябва да бъдат спрени. „Навън са хора почтени от различни възрасти, от различни професии. Млади българи, дошли от чужбина. Ние подкрепяме тези протести и за пореден път призоваваме нашите членове и симпатизанти да се включат в тях в цялата страна“, каза още лидерът на БСП.

Още по темата