Синдикалните организации в „Мини Марица-изток“ поискаха спешна среща с премиера

Синдикалните организации в „Мини Марица-изток“ поискаха спешна среща с премиера


Синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в държавните мини „Марица Изток“ поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов и ясни гаранции за бъдещето на енергийния комплекс. Те обявиха и готовност за протести.

Миньорите са притеснени от намаления добив на въглища с 25 процента тази година заради свитото потребление на електричество, което ще донесе по-ниски приходи и ще доведе до неизпълнение на инвестиционната и ремонтна програма. 

Наско Митев от КНСБ бе категоричен, че ще искат ясни гаранции за бъдещето на комплекса „Марица Изток“ от премиера. „Първата седмица на месец септември имаме заявен браншови съвет. Ще искаме да присъства и господин Борисов. Няма да скрия това, че казват да излизаме в момента на улицата“, каза той пред БНР.

Бисер Бинев от КТ „Подкрепа“ допълни: „Искаме ясно и точно на политическо ниво да бъде наистина гарантирано едно минимум 15-годишно бъдеще на мини „Марица Изток“.

Синдикатите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, в което настояват за заем от 50 милиона лева за мини „Марица Изток“ или вдигане на цената на въглищата от 77 до 86 лева за тон условно гориво. Това ще даде и нужната стабилност за тази година.

Още по темата