Протестът продължава – основната цел не е постигната

Протестът продължава – основната цел не е постигната


Основната цел на протеста не е постигната, а кадровите рокади са искрата, която ще взриви гражданското недоволство. Така коментират протестиращите в столицата граждани смените на министри в кабинета „Борисов 3”. Те за 15-та поредна вечер се събират в „триъгълника на властта”, за да отправят призиви за оставката на премиера Бойко Борисов и цялото правителство, както и на главния прокурор Иван Гешев. 

Мястото на демонстрацията отново е пред сградата на президентството. Все още хората се събират около фонтана. Обстановката в района е спокойна. Има полицейско присъствие.

Протестиращите са разочаровани от факта, че двуседмичните им демонстрации са довели до тези резултати – кадрови рокади. Те коментират, че основната цел на протеста не е изпълнена – оставката на цялото правителство и главния прокурор. Хората са категорични, че ще продължават да изразяват недоволството си срещу управляващите и се надяват, че ще съхранят гражданската воля за истински промени в страната. 

Протестиращите остават твърди в решимостта си да свалят правителството от власт и настояват за спазването на правила, права и ценности. Младите хора на площада заявяват, че няма да се уморят да протестират срещу „политическото високомерие“. 

„Първо са пълни глупости, второ – никой не одобрява, това са смешки. Преоблякъл се Илия, пак в тия. Това води до същото, до което доведе пребиването на момчетата по време на протестите. Това кара тълпата да озверее, защото такива рокади са толкова ниско ниво, че няма как да заблудят протестиращите. Хората ясно го казаха, но явно не са ясно чути. Избори, мажоритарни, електронно гласуване – и Бойко, чао. Това, което се случва в България, преминава всякакви граници на здравия разум, на търпимостта. Това е трагедията на това управление всъщност вече на този етап“, коментира пред БНР един от протестиращите.

Фактът, че Бойко Борисов остава премиер, а сменя само някои министри, предизвика порой от негативни реакции и сред протестиращите, и на опозицията в парламента. Според лидера на БСП Корнелия Нинова това е имитация на промени. „Заявката на Борисов да остане във властта ще предизвика мощен отговор на протеста тази вечер”, коментира пред БНР един от организаторите му – проф. Велислав Минеков. По думите му смяната на пешките щяла да получи подобаващ отговор от протестиращите.

Възвание във Фейсбук публикува и лидерът на „БОЕЦ” Георги Георгиев, който призовава различните видове протести да се обединят, за да не се изтощят протестиращите. 

„БОЕЦ сме всеки ден на площадите заедно с десетки хиляди непримирими.
Обръщам се към всички вас и ще бъде кратък. Имаме исторически шанс да съборим наглите, дебелите и мутрите. Сега зависи от нас самите и ние сме си най-големите врагове. Това не е предизборна кампания и състезание кой ще събори мутрата и ще е най-големият „герой“. Сега битката е да отстраним мафията от властта, после ще е битката за властта. Това са протестите на гражданите и ако искаме да стигнем до успех, а вярвам, че това е нашата цел, то имаме пред себе си историческият опит, който ни казва, че не трябва да повтаряме грешките си. Опитът  ни казва, че не е по силите на никой, бидейки сам човек, или организация да спечели тази битка. Нужна е консолидация на силите и енергията в един решителен удар“, написа Георгиев  в социалната мрежа и обеща, че ще се свърже с всички организации и групи хора, които инициират в момента протести за създаването на общ щаб „ОСТАВКА“ и общи, координирани действия, включващи разпределение на задачи и организация.

Още по темата