ЕК изненадана от забавянето на производството на ваксините на „Пфайзер“

ЕК изненадана от забавянето на производството на ваксините на „Пфайзер“


Миналата седмица се изненадахме от съобщението на „Пфайзер“ за затруднения при своевременното производство на поръчаните от ЕС ваксини. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Разговарях с директора на дружеството. В много държави от ЕС първите дози на тази ваксина са поставени, вече е време за втората имунизация. Става въпрос за здравно изискване, добави тя. 

Фон дер Лайен изрази надежда договорът с този производител да бъде спазен, но не отговори на въпрос на пресконференция за отговорността, която следва да се понесе при неизпълнение на споразумението. Тя отбеляза, че ЕС разполага с две одобрени ваксини („Пфайзер“ и „Модерна“), а в следващите дни се очаква разрешение за ваксината на „АстраЗенека“. По нейните думи скоро може да бъде издадено одобрение и за ваксините на „КюрВак“ и „Джонсън и Джонсън“.

Затварянето на границите в ЕС заради пандемията е безсмислено, заяви днес пред Европейския парламент Урсула фон дер Лайен.

Нуждаем се от общ подход, ЕК ще направи съответните предложения, добави тя.

Фон дер Лайен призова държавите от ЕС да използват възможностите на европейската лекарствена агенция, за да проследяват щамовете на вируса на ковид. По нейните думи досега само две от 27-те страни в ЕС се възползват от тези възможности. 

Фон дер Лайен призова ЕС да подкрепи своите партньори от Западните Балкани в снабдяването с ваксини срещу коронавирус, дори и в ситуация, когато не всички граждани на ЕС са ваксинирани.

„Тези, които подкрепят нуждаещите се, няма да бъдат забравени. Убедена съм, че Европа трябва да бъде на правилната страна на историята и на човечеството“, каза Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя подчерта, че ЕС има достъп до 2,3 милиарда дози от различни ваксини, които според нея са повече от достатъчни и за ЕС, и за неговите съседи в Западните Балкани, Източна Европа, а дори и в африканските страни. Затова ЕК е предложила механизъм за разпределение на ваксините или директно, или чрез програмата КОВАКС.

Фон дер Лайен изтъкна, че солидарността на ЕС със съседите при снабдяването с ваксини е от интерес и за самия съюз.

„Ще излезем от пандемията само заедно. Това засяга здравето, икономиката, но и нашето геополитическо и стратегическо влияние“, каза председателката на ЕК.

Още по темата