Иво Христов: Българите са инфантилни. Младежите от ГЕРБ искат оставката му

Иво Христов: Българите са инфантилни. Младежите от ГЕРБ искат оставката му

Младежката организация на ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов от „БСП за България“ като народен представител заради обида на българските граждани.Това обяви на брифинг председателят на организацията Георг Георгиев, който е и зам.-външен министър.
Поводът е участие днес на проф.Христов в телевизионно предаване. В него Иво Христов каза, че в обществото има широки авторитарни нагласи. „Очарователна е тази българска черта да гласувате за поредния спасител, преди 30 и няколко години ни управляваше Тато, след това Командира, после дойде Дедо, после Баце, значи следващият трябва да е пак някой, който да осъществява родителски надзор върху инфантилното българско население“, каза той.
Изявления на проф. Христов вече са предизвиквали скандали. Преди време пак той нарече 80 на сто от българите „дебили“.
Това е унизителен рецидив, Иво Христов нарече инфантилно българското население, каза Георгиев.
Като интелигентни хора, които не припознават себе си като инфантили, смятаме, че проф. Иво Христов няма вече нито моралното, нито политическото право да представлява хората в НС, това е тежка конфронтация с българския народ в национален ефир и МГЕРБ призовава за неговата оставка, заяви Георгиев.
Той попита лидера на социалистите Корнелия Нинова дали подкрепя тези думи, това ли е позицията на партията, ПГ подкрепя ли, че българското население е инфантилно.
МГЕРБ призовават и младежкото обединение на БСП да се дистанцира от думите на Иво Христов.
МГЕРБ ще настоява пред ПГ на ГЕРБ и другите партиите да направят публични коментари, да осъдят думите, ще настояват за отговор.
На изказването на Иво Христов реагираха и от Младежката организация на СДС. „Народният представител от БСП ,проф.Иво Христов, демонстрира как сеподменя най-новата ни история и хладнокръвно и методично се правят опити за завръщане на България в Кремълската прегръдка. Той  направи ретроспекция на министър-председателите, управлявали България в последните 30 години, благодарение на които влязохме в НАТО, ЕС и чакалнята на еврозоната, като арогантно ги нареди в една група с комунистическия сатрап Тодор Живков. В същото време,  услужливо забрави да упомене социалистическите премиери Луканов, Виденов и Орешарски, които  доведоха България до безпрецеденти  икономически, продоволствени и политически кризи“, се посочва в тяхната позиция./ Вести БГ

Още по темата