Чешки пъбове отвориха въпреки забраните в знак на протест

Чешки пъбове отвориха въпреки забраните в знак на протест

Днес пъбове и ресторанти в Чехия отново отвориха врати, за да протестират срещу правителствените рестрикции, свързани с КОВИД-19, които ги държат затворени от октомври, предаде Франс прес.

„Отдавна сме разочаровани от правителството и искаме да покажем, че то е избрало грешния път“, обясни за АФП Иржи Янечек, управител на пивница „Мали Янек“ в град Инце югозападно от Прага.

„Писнало ни е и според нас министрите трябва да помислят за оттегляне от постовете си“, добави съоснователят на движението – инициатор на тази акция, в която се очаква да се включат стотици заведения.

Днес по обяд „Мали Янек“ бе наполовина пълна с постоянни посетители, отпиващи бира, и семейства, поръчали свински ребърца или панирани пържоли; келнерите тичаха забързани между масите.

Отворените заведения може да бъдат глобени максимум 20 000 крони (765 евро), уточни за АФП Вит Хофман, говорител на кметството в Прага.

Ресторантите, пъбовете, баровете, кината, театрите, зоологическите градини, спортните зали и повечето магазини в страната с 10,7 милиона жители са затворени от октомври; рестрикциите бяха леко смекчени по Коледа, напомня агенцията.

Създадено през есента, движението срещу правителствените мерки бе инициатор на хепънинг в началото на месеца, когато в центъра на Прага бяха наредени бирени халби в линия, достигнала цял километър.

Неотдавна то прерасна в политическо движение – пъбовете се превърнаха в клубове, където негови членове и привърженици се събират, „както се събират нашите политици в стола на парламента“, коментира съоснователят на движението Давид Бискадски

Източник: Cross.bg

Още по темата