Може да се учи през лятото, но няма да има нулева учебна година

Може да се учи през лятото, но няма да има нулева учебна година


Министърът на образованието Красимир Вълчев изключи възможността да се стигне до нулева учебна година заради коронавируса. Като последен вариант в МОН разглеждат възможност удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция.

има резерв през лятото, но все още не e обсъждан вариант учениците да учат и юли. Тази година учителите имат и повече време, тъй като няма да има загуби, поради грипни ваканции или екскурзии. Не се е обсъждало и удължаване на коледната ваканцията, подчерта министърът в телевизионно интервю.Проблеми с провеждането на занятията може да има, тъй като 15 170 деца и 2401 педагози пък са поставени под карантина.

„Тревожни са общите числа. Това, което се случва в образователната система, е резултат от общата ситуацията. При децата и учениците стойностите са 10-15 пъти по-високи”, коментира Вълчев.

В момента около 45% от школата са превключили към дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% (137 училища) учат дистанционно след разрешение на просветният министър.

Нито едно от школата не е онлайн в резултат на заповедта на здравния министър, според която при 15% ученици със симптоми школата в червената зона могат да минат онлайн.

Още по темата