Корнелия Нинова: Единението вляво може да промени модела на управление

Корнелия Нинова: Единението вляво може да промени модела на управление


„Колеги, благодаря ви , че се отзовахте на поканата ни. Радвам се, че след първата ни среща правим втора, както заедно решихме тази дискусия да прерасне в серия от разговори за общи политики и общи действия. Ние сме представители на различни партии и неправителствени организации, представляваме различни хора, но има неща, които ни обединяват. Единението вляво може да промени модела на управление“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на втората среща на над 30 леви партии и неправителствени организации.

Темата, която обсъждаха – неравенство и доходи, е важна за всички българи. Още повече след пандемията Covid-19 бедността се увеличава, неравенствата нарастват и българското правителство не реагира адекватно на тези проблеми. „Както виждате – обявените досега мерки за кредитиране на физически лица, за кредити за бизнес не дават очаквания резултат. Не само че закъсняха, все още няма реализация по тях, а дори и по-късно реализирани – не дават очаквания резултат както за икономиката, така и за хората“, продължи Нинова.

По думите й нарасналата безработица е огромна тревога. „Прогнозите на европейските институции за очакван спад с над 7% от БВП са изключително сериозни. По всички прогнози на анализатори, специалисти и финансисти- наесен се очаква тежка социално-икономическа криза. Целта на нашата среща е да чуем вашите мнения и предложения какво да направим всички заедно, за да преодолеем тези последици по-лесно“, посочи тя. Нинова изтъкна, че от БСП, като парламентарно представена партия, и досега предлагат мерки, но и левите формации ще им дадат идеи за това как да действат и заедно да решават тези въпроси, дори на фона на това, че наесен предстои приемане на бюджета за следващата година и три годишната прогнозна рамка.

„Кризата през  есента съвпада с важните решения за финансовото, икономическото и социалното състояние на обществото. Днес ние представяме нашето виждане какво трябва да се направи.Част от решенията виждаме и през промяна на данъчната политика чрез отмяна на плоския данък, въвеждане на прогресивно данъчно облагане, семейно подоходно облагане, намаляване на ДДС на храни и лекарства – една много сериозна данъчна промяна. Колкото и нашите политически опоненти да твърдят, че политика през данъци не се прави, това не е вярно“, заяви лидерът на БСП.

Според нея един от начините за преодоляване на неравенствата е през данъчната политика. Тя трябва да се прави разумно и без популизъм, с много ясни изчисления, за да не се провали бюджетът и за да се гарантира финансовата стабилност на страната. „Нужно е да намерим разумното сечение – така че да съчетаем финансова стабилност с данъчна реформа и с много по-целесъобразно изразходване на средствата от бюджета в сектори, които са ключови за българската икономика, генерират БВП, добавена стойност и осигуряват работни места“, каза още председателят на социалистическата партия.

По думите й в момента продължава политиката на хаотично харчене на държавните пари по политически и партийни цели, без да са подпомогнати приоритетните сектори, без да е оценен ефектът от това харчене, без да е даден в парламента ясен отчет за състоянието на финансите на страната. „Заедно, с повече съмишленици, търсим верния път за подпомагане на икономиката и с грижа за хората“, заключи Корнелия Нинова.  

Срещата продължи над 2 часа. В нея бяха обсъдени политики по доходите за младите семейства, преизчисляване на пенсиите, данъчна реформа, модел на определяна на минимална работна заплата. Участниците се договориха в следващите дни да излязат заедно с обща позиция по социалната политика.

Още по темата