Държавната машина и службите обслужват модела на Доган

Държавната машина и службите обслужват модела на Доган


„Това, което направиха ДПС през последната седмица – с номинациите на Доган за депутат, е подготвен сценарий. Няма как да се върти името му, без негово предварително съгласие“. Това каза пред БНР политическият анализатор и един от основателите на ДПС Осман Октай в коментар на обръщението на почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган към структурите на партията, в което той заявява, че „от гледна точка на Съдбата, няма нужда да се връща в политиката“.

Според него обръщението на Доган е имало за цел да си върнат гласовете, отнети от ДОСТ и ГЕРБ. „Доган директно казва, че формациите, които атакуват него и ДПС, са противници на мюсюлманите в България. Затова им казва да се обединяват, защото са пример за цялата държава, че са подготвени да управляват, а той не иска да им пречи със сатанизирания му образ“, обясни Октай.

Моделът е на външния враг, подчерта той и уточни, че почетният председател призовава мюсюлманите да не се поддават както преди на други политически проекти да ги залъгват. По думите му в отказа от номинациите Доган е намерил повод да направи този призив към потенциалните гласоподаватели на ДПС.

„От политически модел за права и свободи ДПС се превърна в модел за кадруване в полза на групировките“, коментира още анализаторът и добави: „Чрез Доган и неговия контрол, ДПС стана патерица БСП да прикрие всичките си престъпления по времето на комунизма и да се гордее с тях и днес. Да не се изучават и никой да не бъде наказан нито за тези престъпления, нито за възродителния процес“.

Октай посочи, че „държавната машина и службите – полицейски и прокурорски, чрез групировките“ обслужват модела на Доган и никаква алтернатива на ДПС, дори подкрепена от Ердоган, няма да е успешна, защото те контролират изборния резултат във всяка изборна секция.

„Във всяка секция в турските и помашките села в България квотите на другите партии, които им се полагат в секционните комисии, се подават от ДПС. Това сме го доказали дори в съдебно дело в Шумен“, заяви той. 

Още по темата